Pridružite nam se na akciji skupljanja Malog, a otrovnog otpada!

ekocentaropt_1U sklopu obilježavanja Dana Grada Opatije Ekološko društvo Žmergo postavilo je Žmergov eko otok, od 19. do 23. srpnja, u vremenu od 9 do 12 sati, na prostoru ispred opatijske tržnice. Promotivno-edukativni štand za cilj ima promociju korištenja platnenih vrećica, kao i educiranje građana o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada te njegovo prikupljanje.

Platnene vrećice vs. plastične-najlonske vrećice

Brojke govore više od riječi
• 1 platnena vrećica može zamjeniti korištenje 1.000 plastičnih vrećica
• 1 platnena vrećica spašava 700 stabala

Vrijedni članovi Žmerga provode anketu o korištenju platnenih vrećica koja će dati više informacija o navikama i zainteresiranosti opatijaca o ovoj temi. (ukoliko još niste stigli riješiti anketu o izgradnji nove koksare u Bakru – javite se sada!).

Akcija prikupljanja otpada

Uređene košare obljepljene recikliranim papirom na Žmergovom eko otoku pozivaju građane da se sjete donijeti baterije, lijekove i elektronički otpad (stare cd/dvd, mobitele, punjače, tonere) te da ga ne bacaju u isti koš s komunalnim otpadom. Iako mali otpad po veličini, ipak uvelike uništava zemlju, vodu i zrak te ga je potrebno pravilno zbrinuti. Većina građana zna da je sakupljanje baterija moguće u svim trgovinama gdje se one prodaju, da su ljekarne obvezne preuzeti lijekove čiji je rok istekao, te da je elektronički otpad također moguće zbrinuti, ali većina se toga ne pridržava. Poziv na uključivanje u akciju prikupljanja otpada upućen je svima. Vrtićari su se već odazvali akciji te vrijedno prikupljaju otpad doma te će ga organizirano donijeti na štand do kraja ovog tjedna.

Promjenom navika osigurajmo kvalitetniju i sretniju budućnost!
Error: You must go to the admin section and set your Picasa Web Album Username in the Options section.