Plastične vs. platnene vrećice – tko pobjeđuje?!

Ekološko društvo Žmergo tijekom srpnja 2010. godine proveo je ispitivanje javnog mnijenja, na slučajnom uzorku, o korištenju platnenih ili biorazgradivih vrećica umjesto, uobičajenih, plastičnih vrećica.

Anketiranje je provedeno na prostoru ispred Opatijske tržnice u vremenu od 9.00 do 12 sati, te su ispitanici bili građani srednje i starije dobi koji redovito u to vrijeme obavljaju kupovinu na tržnici i u Konzumu.

Rezultat ankete daje zaključiti da su građani Opatije osvješteni o količini otpada koji se stvara korištenjem plastičnih vrećica te da su vrlo pažljivi pri korištenju plastičnih vrećica, a iznenađujuće veliki postotak koristi platnene vrećice, 75% ispitanika.

Većina građana, 78%, svakodnevno koristi plastične vrećice pri kupovini, ali važno je naglasiti da još veći postotak, 90%, koristi jednu plastičnu vrećicu više od jedanputa.

Građani Opatije su uglavnom upoznati s postojanjem biorazgradive vrećice, 78% ispitanika, i u slučaju da su dostupnije njih 99% bi ih rado koristilo.

Veliki postotak ispitanika, također 99%, smatra da bi ih trgovine trebale koristiti u svom radu jer većina, 90% ispitanika, koristi i do 5 plastičnih vrećica pri jednoj kupovini, čak i pored platnene vrećice koju redovite koriste.

Upoznatost s vremenom potrebnim za razgradnju biorazgradive vrećice, 93% točnih odgovora, te vremenu potrebnom za razgradnju plastične vrećice, 89% točnih odgovora, vjerojatno utječe i na korištenje platnenih vrećica velikog broja ispitanika.

Dostupnost plastičnih vrećica je glavni razlog za njihovo korištenje za čak 91% ispitanika, a cijena i praktičnost su važni za njih 20%.

Ispitanike, njih 80%, bi dostupnost biorazgradivih platnenih vrećica najviše potaklo da ih koriste, ali bi se njih 19% odlučilo i na osnovu cijene.

Ispitanici smatraju, njih 18%, da je potrebno osvjestiti građane o važnosti korištenja platnenih vrećica te o štetnom utjecaju i vremenskom trajanju raspadanja plastičnih vrećica te da bi ih to nagnalo na korištenje biorazgradivih ili platnenih vrećica.

Tijekom anketiranja građana nije bilo neugodnih situacija, građani su rado odgovarali na pitanja anketara. Iz provedene anketa može se zaključiti da su građani Opatije prilično osjetiljivi na pitanje zaštite prirode i okoliša te da nastoje dati svoj doprinos, kao i da su prilično uspješni u segmentu korištenja plastičnih vrećica. Raspitivali su se I o drugim problemima na koje nailaze te je nekolicina ostavila njihov email kako bi redovito mogli dobivati informacije od Žmerga, a vezane uz zelene teme.