obilježavanje Europskog dana parkova

UDRUGA ŽMERGO

Vas poziva na obilježavanje

Europskog dana parkova

Park Angiolina; utorak 24. svibanj 2011. od 10.00 do 12.00 sati

PROGRAM:
UPOZNAVANJE SA SADRŽAJIMA PARKA
EDUKATIVNO-LIKOVNI PROGRAM
KREATIVE IGRE “PRONAĐI SKRIVENO”

Europski dan parkova pokrenut ja od strane Federacije EUROPARC s ciljem podizanja svijesti o zaštićenim područjima i parkovima. Prvi je put obilježen 1999. godine kad je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima s naglaskom na važnost zaštite prirode, a taj je datum odabran kao sjećanje na “postanak” prvih europskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, proglašenih 24. svibnja 1909.
Zelenilo je sve značajnije u ljudskom životu. U današnje doba užurbanog života i stresa neophodan je prisniji dodir s prirodom i ta je potreba promijenila shvaćanja o parkovima i zelenilu u gradu. Osim što zelenilo predstavlja pluća grada ono poboljšava mikroklimu tamo gdje prirodna klima gubi svoj značaj, izaziva emocije na promatrača i poboljšava kvalitetu života. Park je najprivlačniji dio gradskog života i sa svojom estetskom i rekreativnom funkcijom idealno je mjesto za organizaciju društvenog života.
Opatijski su parkovi jedan od najpoznatijih spomenika parkovne arhitekture u Hrvatskoj. Površina od 3,64 ha između glavne gradske ceste i mora okružuje najčuvenije spomenike opatijske povijesti: Villu Angiolinu, hotel Kvarner, crkvu Sv.Jakova, fontanu Rathausky…..
Današnji izgled parka u osnovi je zadržao prvotnu arhitektutru s ukomponirana dva stila: engleski (krivudave staze) i francuski (cvjetni parteri prema godišnjim dobima). Mnoge biljke prenesene su s Dalekog istoka, Južne Amerike, Australije i drugih krajeva svijeta, a danas ih ima oko 150 vrsta, od kojih se ističu: lovor, magnolije, visoke i niske žumare, kavkaska jela, Pančićeva omorika, cedrovi, pinije, lovor višnje, masline, šumske datulje, mamutovci ….. i kamelije, koje su postale jedan od simbola Opatije.
Obilježavanjem Dana parkova Žmergo želi ukazati na važnost očuvanja i promocije parkova koji su ne samo pluća grada, već i oaza dječje razigranosti i druženja. U programu će sudjelovati Dječji vrtić Opatija i članovi kluba 60+.

Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže programu.

BUDITE S NAMA U ZELENOM TRENDU!

KPICASA_GALLERY(DanParkova)