Dan protiv plastičnih vrećica

Povodom obilježavanja svjetskog Dana protiv plastičnih vrećica 19. prosinca 2011. udruga Žmergo postavila je izložbu u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice V.C. Emin u Opatiji.

Kroz radove koji su izrađeni od upotrebljenih plastičnih vrećica, udruga Žmergo želi ukazati na veliki problem današnjice. Pretjeranim korištenjem plasičnih vrećica stvara se ogromna količina, nerazgradivog otpada. Ima ih svuda, prate nas u trgovinu, školu, na izlete, kod kuće, plutaju morem, vijore po stablima. Odbačene vrećice (jedna se prosječno koristi 12 minuta) uzrokuju mnoge probleme: približno 100000 morskih sisavaca ugiba nakon što pojedu ili se zaglave u plastičnu vrećicu. Omataju se oko biljaka i onemogućavaju njihov rast. Plastika se raspada u tzv. plastičnu prašinu koja se ne može razgrađivati. To predstavlja ozbiljan problem za okoliš i zdravlje jer truje tlo, vodu, a čestice ulaze u hranidbeni lanac.
Cilj je smanjiti i zaustaviti širenje tog čudesnog izuma dvadesetog stoljeća, živjeti zdravije, sigurnije i čistije sa ekološki prihvatljivim vrećicama.
Obzirom da je recikliranje plastičnih vrećica skupo, neke zemlje iskorištene vrećice koriste u pripremi mase za asfaltiranje cesta miješajući ih s bitumenom a volonteri udruge Žmergo kroz postavljenu izložbu pokušali su pokazati da se vrećica ne mora odmah baciti nego upotrijebiti nekoliko puta na zanimljiv način. Tako su obzirom na vrijeme zime, od odbačenih vrećica napravili snješka, te nosive torbe isheklane od plastičnih vrećica i ukrase za razne prilike i namjene.
Promjena u ponašanju svakog pojedinca je neophodna ukoliko želimo pridonijeti očuvanju okoliša i prirode.
Korištenjem platnenih vrećica umanjit će se ogromna količina korištenih i odbačenih plastičnih vrećica, a mi ćemo uživati u činjenici da i sami sudjelujemo u stvaranju čistijeg i zdravijeg svijeta.

Izložbu možete pogledati do 15. siječnja 2012 u Gradskoj knjižnici i čitaonici V.C. Emin u Opatiji.

Error: You must go to the admin section and set your Picasa Web Album Username in the Options section.