Žmergova mladost

Iskustvo, znanja, vještine, putovanja, druženja… sve to i više svakom zainteresiranom mladom volonteru je na dohvat ruke. Udruga Žmergo iz Opatije potiče mlade na aktivno sudjelovanje u rad zajednice. Volonterima se pruža prilika da kroz različite akcije, radionice, osposobljavanja i treninge razviju i unaprijede mnoge vještine te usvoje nove kompetencije koje zatim mogu iskoristiti u daljnjem radu s mladima u udruzi, svojoj zajednici, a i šire.

Politika udruge Žmergo je omogućiti mladima da se izraze, na način koji njima najviše odgovara, te sudjeluju u kreiranju i provedbi akcija i projekata. Dio organizacijskog tima Zelene čistke 2012., najveće ekološke akcije u Hrvatskoj, bio je sastavljen od mladih volontera koji su tijekom provedbe kampanje stjecali prva iskustva. Bez njih i njihovog doprinosa u svakom koraku kampanje, od osmišljavanja i provedbi aktivnosti, komunikaciji s medijima i lokalnim samoupravama, pa do provedbe same akcije, rezultati zasigurno ne bi bili isti (41.558 uključenih volontera).

Od veljače 2011.g. udruga Žmergo sudjeluje u programu Mladi na djelu, programa EU, koji za cilj ima povezati mlade Europe te ih potaknuti na aktivno sudjelovanje u zajednici. Prijavljujući projekte u suradnji s partnerima iz EU, mladi su na četiri treninga, u Italiji i Španjolskoj, predstavili rad Žmerga te stjecali nova znanja i vještine. Putem ovakvih treninga, volonteri dobivaju priliku učiti u multikulturalnom okruženju, stvoriti nove kontakte te upoznati primjere dobre prakse iz inozemstva.

Program eko edukacije Žmergo provodi od 1998.g. u obrazovnoim institucijama u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Ulaganje u mlade i neformalno obrazovanje bitan je faktor razvoja društva te Žmergo aktivno podržava i promiče tu ideju. Cilj takvog obrazovanja je omogućiti mladima da postanu inicijatori promjena, te time potiču svoju generaciju na prihvaćanje veće odgovornosti u društvu i aktivno sudjelovanje u životu svoje zajednice, što je danas potrebnije više nego ikada.