Rezultati Zelene čistke u Rijeci

 

Već treću godinu za redom u Rijeci se, kao i u većem dijelu Hrvatske, 26. travnja održala Zelena čistka – najveća ekološka volonterska akcija na našim prostorima. Uključilo se čak 13 ekološki osvještenih organizacija koje su se rasporedile po lokacijama duž Rijeke i uspješno u potpunosti sanirale 6 odlagališta.

Na Mihačevoj Dragi skupila se najveća ekipa. Zajedničkim snagama čistili su volonteri iz Zone 00, Grupe solidarne razmjene Pod Učkun te Udruge Dragodid i Odsjeka za zaštitu prirode planinarskog društva Kamenjak, zajedno sa korisnicima individualnih gredica urbanog vrta.

Očistili su prostor budućeg urbanog vrta te popravili stare suhozide. Na lokaciji 3. Maj čistili su OraH-ovci. Na Srdočima su se posla uhvatili Aktiv DDK Srdoči, OŠ Srdoči te Crveni križ Srdoči i udruga Mavrica. Na Panorami, duž Ljubljanske ceste odličan posao odradili su studenti Veleučilišta u Rijeci pod vodstvom profesora Grakalića. Ogroman odaziv volontera bio je i na lokaciji kod kluba Tenk gdje je i najvidljivija razlika prije i nakon akcije. Čišćenju na ovoj lokaciji prisustvovao je i predstavnik Grada Rijeke, Srđan Škunca, inače pročelnik odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem. Na lokaciji Pašac, tj. na izvoru Riječine čistile su tek tri vrijedne volonterke no to ih nije ni malo obeshrabrilo u naumu. Napravile su ogroman posao te u kratkom roku napunile cijeli kontejner za glomazni otpad.

Na području grada Rijeke uključilo se ukupno 150 volontera koji su skupili 40 kubika, najviše komunalnog otpada. Broj se značajno povećava kada mu pridružimo uvijek vrijedne škole i ostale obrazovne institucije. Tako su se i ove godine aktivirali: OŠ Srdoči, Učenički dom Podmurvice, Centar za odgoj i obrazovanje, Rijeka, OŠ Vežica, Škola za primjenjenu umjetnost u Rijeci, OŠ SE San Nicolo, OŠ Brajda, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, OŠ Kantrida, OŠ Gornja Vežica, OŠ Turnić, OŠ Nikola Tesla i OŠ Škurinje.

Grad Rijeka i KD Čistoća uključili su se i pomogli s logistikom, te su predstvanici Čistoće s volonterima prvo obišli lokacije koje će se čistiti, postavili baje za otpad, dali vreće i jednokratne rukavice za volontere.

KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka za volontere osigurali su vodu, a prijava projekta Zelena čistka u Rijeci od strane Žmerga na natječaj Grada Rijeke omogućila je i kupnju majica za riječke volontere. Očišćeno je mnogo i razlika se vidi, no nažalost činjenica jest da bi ovakve akcije trebale biti češće i redovite kako bi rezultat bio što konkretniji, dugotrajniji i vidljiviji.