Ana i Dino vratili su se s treninga u Turskoj!

Ekipa Žmerga se upravo vratila sa trening-tečaja u Gaziantepu, Turskoj. Treningu je, od 12. do 16. kolovoza, prisustvovalo ukupno 32 mladih ljudi iz Estonije, Turske, Nizozemske, Italije, Švedske, Letonije, Lituanije, Poljske, Rumunjske, Mađarske, Malte, Slovenije i Hrvatske.

 

Naziv samog projekta je Youth Cooperation Forum a radi se zapravo o PBA-u odnosno Partnership Building Activity, trening putem kojeg sudionici upoznaju moguće partnere za buduće projekte i pronalaze načine i ideje za svoje buduće djelovanje.

Ana i Dino predstavili su našu udrugu i državu, sklopili nova prijateljstava, osmišljali nove projekte i ideje za buduću suradnju. Mogućnosti koje su nam se otvorile ovim putovanjem su djelovanje kao sending organization za jedan slovenski i jedan turski projekt, a u dogovorima smo sa jednom švedskom udrugom kako bi se jedan takav trening održao upravo kod nas.

Sljedeće ćemo godine dakle tražiti volontere koji bi na nekoliko dana u Sloveniji i Turskoj prisustvovali na projektima. Ovakvi su treninzi dio novog Erasmus + programa te se putem tih projekata mladim ljudima omogućava razvitak demokratskih ideja, putovanja, razvoj sebe kao osobe, aktivno sudjelovanje u životu zajednice te razvitak debatnih, kognitivnih i kreativnih sposobnosti.

Treba napomenuti kako trening u cjelosti financira Europska komisija, pokriveno je također 100% troškova smještaja i hrane, dok se putovanje financira sa 70% ukupnog iznosa. Koordinator projekta bio je Kerem Beyazaslan, dok je sam projekt vodio Mehmet Çetinkaya, predsjednik Yinfo, udruge koja je i sama prisustvovala treninzima. Bio je to još jedan u nizu treninga na koje Žmergo šalje svoje članove i volontere, ali i zainteresirane mlade osobe.