Radionice kompostiranja u školama

 

Za kraj projekta Ekološki centar Opatija ostavili smo ono najbolje – edukaciju najmlađih o kompostiranju.

Cijeli projekt temeljio se na stvaranju zelenog načina razmišljanja kod djece i odraslih, te približavanju ekološkom načinu života. U srijedu, 24. rujna započeli smo s radionicama kompostiranja u osnovnim školama. Prve radionice održane su u Osnovnoj Waldorfskoj školi Rijeka, OŠ Podmurvice, PŠ Jušići i PŠ Rupa – Lipa. U idućih pet dana održati će se još četiri radionice i to redom, u PŠ Veprinac, PŠ Volosko, PŠ Rukavac i OŠ Opatija.

Radionice su prilagođene uzrastu učenika pa smo tako u nižim razredima odradili uvodno predavanje s crtićem o kompostiranju kako bi ga djeci što bolje približili i zainteresirali ih za sam nastanak komposta, a zatim smo u dvorištu skupljali lišće koje smo uz otpadke koje su donijeli stavljali u komposter. U OŠ Podmurvice radionica je odrađena sa učenicima šestih razreda pa je samim time izgledala puno ozbiljnije i djeca su dobile konkretne informacije. Naučili su što točno ide u kompost, koji je poželjan omjer zelenog i smeđeg otpada, što spada u jedno, što u drugo, koja veličina otpada je najprikladnija te što sve možemo poduzeti kako bi dobili što kvalitetniji kompost u što kraćem vremenu.

Radionicama u školama zaokružuje se cijelina projekta Ekološki centar Opatija te sada ponosno možemo reći kako su svi korisnici, od najmlađih do najstarijih dobili informacije o pravilnoj selekciji otpada – s naglaskom na kompostiranju, o proizvodnji ekološke hrane, o načinima na koje mogu čuvati svoj okoliš, a tako i sebe.

Projekt Ekološki centar Opatija Udruga Žmergo provodi u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Komunalcem d.o.o. Opatija, Parkovima d.o.o. Opatija i Društvom “Naša djeca” Opatija, te uz financijsku potporu Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i suradnju Općine Matulji.