Međunarodna razmjena mladih “Move the World” u Portugalu

Međunarodna razmjena, financirana iz Erasmus + programa, okupila je ove godine mlade iz Hrvatske, Španjolske, Slovačke, Italije i Portugala na projektu pod nazivom “Move the World” u Penicheu u Portugalu. Tema ovogodišnjeg projekta bila je razvoj u svim svojim oblicima, a sam se projekt održao od 21. do 29.3.2015. godine. Udruga Žmergo je po drugi put prisustvovala ovom projektu te je tako suradnja sa udrugama iz drugih zemalja još više proširena.

Ove su se godine mladi bavili razvojem, održane su debate i diskusije o toj temi, te su se sudionici podijelili u 4 skupine: Media, Initiative, Music i Painting, kako bi svaka grupa na drugačiji način predstavila kako vidi razvoj. Grupa inicijative surađivala je s lokalnom zajednicom kroz igre s djecom, posjeti lokalnoj organizaciji ljudi sa posebnim potrebama. Glazbena i likovna grupa predstavile su svoj rad na kraju samog projekta: glazbena je grupa uglazbila tekst o razvoju, dok je likovna grupa oslikala mural obližnjeg igrališta tematikom razvoja. Kako bi svi bili informirani o događajima brinula sa grupa medija koja je vrijedno pratila, slikala, snimala i objavljivala što ostali sudionici rade. Na kraju projekta sve grupe su svoj rad predstavile lokalnom stanovništvu na završnoj prezentaciji.

„Radni dan“ započinjao je zabavnim igrama tijekom kojih smo se bolje upoznavali i punili baterije za daljnji rad, a završavao je internacionalnom večerom gdje je svaku večer jedna udruga predstavljala svoju zemlju kroz prezentacije, kvizove, filmove i tradicionalne specijalitete. Posljednji dan projekta bio je rezerviran za surfanje, s obzirom na to da je Peniche tradicionalno surferski grad gdje se održava i svjetsko prvenstvo u surfanju. Većina sudionika nije nikada prije surfala te je ovo bila odlična prilika kako bi iskušali nešto novo. Doma smo se vratili s puno pozitivne energije, novih iskustava i novih prijatelja.

Ukoliko želite saznati više o Erasmus+ programima i ovakvim mogućnostima razmjene, kontaktirajte nas na yia.zmergo@gmail.com