Claustra – predavanja u OŠ

Logotipi gor_dopisU sklopu projekta Claustra – Kameni branici rimskoga imperija, Udruga Žmergo zadužena  za promociju i osviješćivanje javnosti o Claustri – najvećem rimskom građevinskom i vojničko-obrambenom sustavu na području današnje Hrvatske i Slovenije, održala je predavanja u obrazovnim institucijama diljem Primorsko-goranske županije.

Sam cilj projekta Claustra – revitalizaciju povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum iz kraja 3. i 4. st. (kod nas poznatog i pod nazivom Liburnski limes) na području Hrvatske i Slovenije, nije moguće ostvariti bez da se Claustru približi lokalnom stanovništvu pa tako i učenicima osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji.

Predavanjima u obrazovnim institucijama željeli smo i želimo promovirati i osvijestiti djecu i mlade na postojanje ove veoma zanimljive kulturne baštine u našoj neposrednoj blizini, a koju nažalost mnogi uopće ne poznaju. Predavanje smo prilagođavali uzrastu učenika u čijoj smo školi gostovali, iako su najčešći slušaoci bili učenici 5. razreda osnovne škole  jer se temom (rimsko razdoblje) Claustra se slaže s njihovim radnim materijalom. Uz to rado su nas ugostile škole koje provode program Moja Rijeka koji poseban naglasak stavlja upravo na učenju o povijesti svog zavičaja.

Za predavanja u obrazovnim institucijama Udruga Žmergo ima i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su ocijenili da je Žmergov edukativni program kvalitetno osmišljen, zadovoljava odgojno-obrazovne ciljeve, pedagoške i metodičko-didaktičke principe, te su općenito pozitivno ocijenile poslani radni materijal.

Fotografije u galeriji su nastale s predavanja u osnovnim školama Primorsko-goranske županije na kojima su sudjelovali učenici četvrtog pa sve do osmog razreda, profesori povijesti, a ponegdje i sami ravnatelji škola.

Ovim putem zahvaljujemo se svim osnovnim školama na gostoprimstvu. 🙂

Fotografije s predavanja možete vidjeti na našoj FB stranici: LINK 

Logotipi spodaj_dopis