Međunarodna razmjena mladih “Transboundary lives” u Turskoj

Mladi ste? Imate želju biti aktivni, putovati i pritom upoznati mlade ljude iz različitih zemalja? Onda su međunarodne razmjene koje financira Erasmus+ program odlična prilika za vas. Jedna se takva razmjena pod nazivom „Transboundary lives” održala u Turskoj, točnije u turističkom gradiću Fethiye od 20 do 27. travnja 2015. Zašto baš Fethiye? Jer se upravo tamo nalazi tkz. Bird paradise u kojem su sudionici projekta, mladi iz Italije, Bugarske, Hrvatske i Turske, mogli promatrati mnoštvo različitih ptica, pažljivo slušati njihov cvrkut i slikat ih profesionalnim fotoaparatima.

DSC03144

Cilj projekta je bio podignuti svijest o postojanju raznih vrsta ptica u tom močvarnom području. Cijeli je projekt uključivao puno suradnje s lokalnim ljudima, pogotovo djecom, te su bili organizirani posjeti raznim školama u kojima su djeca saznala više o našoj zemlji i mi o njihovoj; ali i posjet ustanovi za osobe s posebnim potrebama, u kojoj smo, uz druženje, dali oduška svojoj kreativnosti i kreirali razne figure od gline. Konačni ishodi projekta su ulazna ploča za Bird paradise, na kojoj je jasno objašnjeno o čemu se radi i kakve su vrste ptica prisutne u tom području, s ciljem boljeg upoznavanja lokalnog stanovništva i turista s rajem koji ih okružuje, te pjesma koja je nastala kombinacijom imitacija ptičjeg glasanja, a u cijelom su procesu naravno bili od pomoći stručni ljudi iz raznih područja.

DSC03208

U tom periodu od tjedan dana je bilo rada: od vrlo ranog buđenja da bi stigli vidjeti ptice koje se hrane u jutarnjim satima dok grad još spava, diskutiranja unutar grupa kako čim bolje riješiti zadane problematike, gledanje dokumentaraca i komentiranje istih, učenje o ponašanju ptica, njihovim migracijama, složenosti cijelog ekosustava, ali i zabave. Imali smo priliku sudjelovati u turskoj proslavi praznika Dana djece, te uistinu doživjeti veselje lokalnih ljudi. Zadnji je dan bio rezerviran za uživanje na prekrasnoj plaži Ölüdeniz na kojoj su mnogi otvorili sezonu kupanja, dok su se oni hrabriji odlučili za promatranje pejzaža iz ptičje perspektive, odnosno iskusili paragliding. Nakon toga se išlo u posjet napuštenom gradu Kayaköy, u kojem su zbog specifičnosti njegovog izgleda čak snimani holivudski filmovi. Šteta bi bilo ne spomenuti gledanje ručnu izradu tepiha, kušanje vina, svakodnevne kratke igre razbuđivanja, upoznavanje grada na specifičan način, hranjenje ptica i riba, kušanje tradicionalnih specijaliteta, intervjuiranje lokalnog stanovništva…. No svima je poznato da se najbolja iskustva ne mogu prenijeti riječima, zato se prijavite odmah na neki projekt i krenite u vlastitu avanturu, divno iskustvo je pred vama, svašta vas očekuje!

Više o mogućnostima programa Erasmus+: https://www.facebook.com/groups/457139764455429/