Svjetski dan zaštite okoliša i rezultati Zelene i Plave čistke 2015

Rijeka, 05.06.2015.- Zajedno 52.500 volontera diljem Hrvatske još jednom je tijekom Zelene čistke, ali i Plave čistke, pokazalo kako voljeti svoju zemlju i brinuti o okolišu. Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliše bila je prava prilika za pokazatelje koliko je moguće za okoliš učiniti u jednome danu.

Nacionalna kampanja Zelena čistka, koja je provedena u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2015, po četvrti puta je u travnju okupila volontere iz preko 190 gradova i općina svih  županija u čišćenju divljih odlagališta otpada. Preko 52.500 volontera u jednom danu je očistilo preko 6.000 tona otpada.

Već početkom svibnja obalni gradovi i općine, ali i neki gradovi u unutrašnjosti, a koji se nalaze na obalama rijeka, sudjelovali su u regionalnom projektu mediteranskih zemalja Let’s do it Mediterranean, u Hrvatskoj pod nazivom – Plava čistka, čišćeći obale rijeka, priobalje, more i podmorje. Motom Tri kontinenta – jedno more preko 10 000 volontera iz 33 grada i općine se priključilo kolegama Iako su rijeke i more bila obuhvaćene i Zelenom čistkom sudjelovanjem u Plavoj čistki.

I ove godine su se u akcije uključile mnogobrojne udruge, planinari, ronioci, oružane snage, te mnoge obrazovne institucije. Motiva očigledno nije nedostajalo jer u mnogim sredinama je Zelena čistka održana usprkos vremenskim uvjetima i kiši. Odlučnost i želja da se stvari pokrenu i učini nešto konkretno bili su snažniji od prepreka koje su se pojavile.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u prostoru Informativnog centra Rijeka postavljena je i izložba fotografija prikupljenih tijekom samih akcija Zelene i Plave čistke 2015. Građani Rijeke su mogli dobiti informaciju više promatrajući “hodajuće fotografije” koje su se na nalazile na tijelima članova Žmerga koji su šečući Korzom ukazali što je zajednički moguće učiniti za nas i okoliš. Cilj ovog performansa bio je potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u zaštiti i očuvanju okoliša. Građanima je bilo prezentirano kako izgleda kada se veliki broj volontera udruži i uključi u akcije čišćenja divljih odlagališta otpada, kao i mora, podmorja i priobalja.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom obilježavanju i  zajedno s nama učinite još jedan korak prema očuvanju našeg okoliša.

IMG_0729(1)