Plastične vrećice pozdravljale Opatijce

Volonteri i aktivisti Udruge Žmergo uključili su se u kampanju Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koju su pokrenule udruge Zero Waste Europe i GAIA uz pomoć Fundació Prevenció de Residus i Consum fundacije. Performans Plastične vrećice pozdravljaju Opatijce, s ciljem osvješćivanja javnosti o posljedicama nemarnog odnosa prema okolišu i pretjeranog korištenja plastičnih vrećica, zabavio je građane Opatije i njihove goste, ali i potaknuo na razmišljanje. Prikazivanje slika životinja zarobljenih u plastične vrećice te simbolično omotavanje u plastični otpad zaintrigirao je najviše najmlađe koji su bili zabrinuti za morska bića.

Plastičnom otpadu treba i do 500 godina da se razgradi a samo u EU se proizvede 3.4 milijuna plastičnih vrećica svake godine.

Propagirajući korištenje platnenih vrećica Udruga Žmergo se po drugi puta pridružila kampanji skrećući pozornost na ozbiljnost problema, s obzirom da je otpad najveći problem Hrvatske, ali i moguća rješenja kojim svaki pojedinac može pridonijeti.