Završetak projekta Claustra

Logotipi gor_dopis

Približavamo se kraju projekta Kameni branici Rimskog Carstva – Claustra. Unutar projekta nastali su zanimljivi te različiti rezultati, koji će široj javnosti na drugačiji način omogućiti spoznaje o toj važnoj kulturnoj baštini.

Izašao je Vodič za kasnorimski obrambeni sustav, koji vas vodi na osamnaest lokacija gdje se nalazi sustav claustra Alpium Iuliarum te vam ujedno nudi zanimljive savjete za izlet i druge informacije.

U više hrvatskih gradova bilo je moguće vidjeti putujuću izložbu Claustra – skrivena ostavština starih Rimljana, koja informira o povijesti sustava, njegovoj namjeni i lokacijama te podučava o rimskoj vojsci i pronalascima u sklopu sustava. Izložba se trenutno nalazi u Narodnom muzeju Slovenije – Metelkova.

Priču o sustavu, u obliku stripa, možete na kratak i opušten način vidjeti na internet stranici. Radoznali mogu pročitati više te se podučiti o povijesti i vojsci prijenosom knjige ili pregledom videosnimaka. Na internet stranici možete naći galeriju fotografija te interaktivni zemljovid.

Dokumentarni film o sustavu claustra Alpium Iuliarum postoji u dužoj (20 min. – dokumentarac),  kraćoj (8 min. promotivno edukativni film) te promotivnoj (1 min.) verziji. Ovaj poučan i zanimljiv dokumentarni film na specifičan način prikazuje priču o kasnorimskom obrambenom sustavu.

U vrijeme trajanja projekta vršila su se arheološka istraživanja.  Izvođena su snimanja LIDAR, terenski pregledi, iskopavanja i geofizikalna mjerenja.

Rezultati arheoloških istraživanja prikazani su u digitalnim 3D rekonstrukcijama, koje su napravljene u sklopu projekta. Rekonstrukcije se nalaze na internet stranici.

Za vrijeme projekta odvijale su se raznovrsne radionice te edukacije, s kojima smo javnost htjeli upoznati s tom važnom baštinom te njezinim upravljanjem.

Projekt Kameni branici Rimskog Carstva – Claustra u cijelosti je predstavljen 27. kolovoza 2015 u Narodnom muzeju Slovenije – Metelkova.

Logotipi spodaj_dopis