Žmergova EAThink delegacija na Milano EXPO 2015

Međunarodna radionica za učitelje uključene u trogodišnji europski projekt „EAThink2015 – Misli globalno, jedi lokalno“ okupila je preko 70 učiteljica i učitelja iz 12 europskih i 2 afričke zemlje koje sudjeluju na projektu, pa tako i one iz Hrvatske, točnije naše Županije, na trodnevni posjet manifestaciji EXPO 2015 u Milanu od 15. do 18. listopada.

Hrvatsku delegaciju činili su 4 učiteljice i jedan učitelj iz 5 osnovnih škola iz Primorsko-goranske županije. Riječ je o Sanji Albaneže (OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije), Andreji Miler i Ivani Vadlja (OŠ Čavle), Ini Randić Đorđević (OŠ Kostrena) i Draženu Vrbešiću (OŠ Ivan Zajc iz Rijeke) koji su, uz podršku Helene Traub i Diane Kovačić iz Udruge Žmergo kao nositelja projekta za Hrvatsku, predstavili primjere dobre prakse vezane za održive prehrambene sustave i globalno obrazovanje iz svojih škola, usvajali nova znanja te razmjenjivali iskustva s kolegama iz Austrije, Burkine Faso, Cipra, Francuske, Mađarske, Italije, Malte, Poljske, Portugala, Rumunjske, Senegala, Slovenije i Španjolske.

Naši učitelji predstavili su osmišljeni projekt sastavljen od inovativnih aktivnosti vezanih uz izradu razglednica od recikliranog papira te prirodnih materijala iz okoliša, osmišljavanje i isprobavanje recepata lokalnih jela napravljenih od prepoznatljivih namirnica našeg kraja uzgojenih od strane malih, organskih, ekoloških proizvođača koje učenici namjeravaju slati svojim vršnjacima diljem svijeta slanjem svoje ručno izrađene, održive razglednice.

EXPO (19)

U paviljonu Cascina Triulza posvećenom organizacijama civilnog društva, postavljena je i međunarodna izložba učeničkih radova „Food Cloud“ sastavljena od pobjedničkih radova na foto natječaju „Not Just Cheese!“ na nacionalnim razinama, provedenom također u sklopu projekta EAThink2015. Tako su na istoj predstavljeni radovi naših učenika iz OŠ Brod Moravice, OŠ Kostrena i Ugostiteljske škole Opatija. Izložbu je od otvorenja EXPO-a do sada pogledalo preko 3 000 učenika iz cijele Europe i svijeta.

EXPO (24)

Ovaj trodnevni posjet ujedno je bio prilika za upoznavanje projektnih timova svih partnerskih organizacija na projektu, planiranje aktivnosti u narednom periodu te monitoring i evaluaciju dosadašnjih rezultata na projektu.

Ugodno nas je razveselilo predstavljanje Hrvatske u paviljonu Estonije kroz izložbu globalne kampanje Let’s do it! World inicirane u Estoniji a koju za Hrvatsku koordinira Žmergo kao svima poznatu kao Zelena čistka, najveća ekološko volonterska akcija u Hrvatskoj. Stoga, ponosno možemo reći da je Opatija bila dijelom Milan EXPO 2015.

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.