Obilježavanje dana protiv plastičnih vrećica – posvojite platnenu vrećicu u petak 18. prosinca

poster (2)U sklopu programa Zdravi grad Grad Opatija i Udruga Žmergo obilježit će Dan protiv plastičnih vrećica. Tim povodom na trgu ispred gradske tržnice – mrkata, u petak, 18. prosinca 2015., od 9.00 do 13.00 sati, građani mogu u zamjenu za 10 starih, iskorištenih vrećica dobiti jednu platnenu vrećicu.
Podsjetimo se, korištenjem 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećica mjesečno, 288 godišnje, te tijekom života čak 22.176 zagađujemo okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj Opatiji.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš zagađivajući kopna i mora, ugrožavajući floru i faunu te narušavajući i samu estetiku prirode kao i njenu kvalitetu. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen od naftnih derivata rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti. Nakon što je upotrebljena za transport namirnica iz prodavaonice, sama vrećica završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog štetnog pothvata. Ta ista vrećica svakoga trena će završiti ili u moru, jezeru, rijeci ili na bilo kojoj kopnenoj površini gdje će u najmanju ruku otežati život raznim životinjama, a mnoge će i usmrtiti, no ni to ju neće spriječiti, kada se napokon slegne na dnu nekoga jezera ili u podnožju nekoga vrta započeti će svoj proces razgradnje. Taj proces trajati će gotovo tisuću godina, a tijekom njega ta ista plastična vrećica zagaditi će okolinu svojim otrovnim česticama koje će naposlijetku i ući u naš hranidbeni lanac. To je vijek samo jedne plastične vrećice, te se postavlja pitanje, koliku će štetu proizvesti 500 milijardi vrećica koje se godišnje koriste u svijetu?

Prije nego što doživimo vidjeti odgovor na to pitanje, učinimo razliku. Svi smo čuvari okoliša i prirode. U petak zamijenite svoje plastične vrećice za platnenu i učinite Opatiju ugodnijim mjestom življenja.

Obilježavanje se provodi u sklopu projekta Održivost u praksi uz financijsku potporu Grada Opatije.