Opatija darivala platnene vrećice

Prostor ispred opatijske tržnice u petak, 18. prosinca 2015., vrvio je ljubiteljima prirodnih materijala. U zamijenu za 10 plastičnih građani su mogli posvojiti, dobiti na poklon, jednu platnenu vrećicu. Grad Opatija i Udruga Žmergo su ovu akciju proveli u sklopu programa Zdravi grad i projekta Održivost u praksi te povodom Međunarodnog dana protiv plastičnih vrećica.

Istraživanja pokazuju da svaka osoba koristi 6 plastičnih vrećica tjedno, odnosno 24 vrećica mjesečno, a 288 godišnje, što znači tijekom života njih čak 22.176, a time njihovim odbacivanjem zagađujemo okoliš. Stoga Grad Opatija i Žmergo već dugi niz godina nastoje ukazati na važnost smanjenja korištenja plastičnih vrećica i upotrebu dugotrajnijih platnenih.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem poticanja razmišljanja o ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš zagađivajući kopno i more, ugrožavajući floru i faunu te narušavajući i samu estetiku prirode kao i njenu kvalitetu. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen od naftnih derivata rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti. Nakon što je upotrebljena za transport namirnica iz prodavaonice, sama vrećica završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog štetnog pothvata. Ta ista vrećica svakoga trena može završiti ili u moru, jezeru, rijeci ili na bilo kojoj kopnenoj površini gdje će u najmanju ruku otežati život raznim životinjama, a mnoge će i usmrtiti, no ni to ju neće spriječiti, kada se napokon slegne na dnu nekoga jezera ili u podnožju nekoga vrta započeti će svoj proces razgradnje. Taj proces trajati će gotovo tisuću godina, a tijekom njega ta ista plastična vrećica zagaditi će okolinu svojim otrovnim česticama koje će naposlijetku i ući u naš hranidbeni lanac. To je vijek samo jedne plastične vrećice.
Potrebno je brinuti o okolišu, a korištenje platnenih vrećica umjesto onih plastičnih korak je koji svaki pojedinac može učiniti za zajednički okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj budućnosti, zelenijoj Opatiji.