Održano otvorenje izložbe naših EVS volontera „Croatia in the eyes of EVS volunteers

Rijeka, 15.01.2016. – Nakon skoro godinu dana boravka u Hrvatskoj, naši EVS volonteri, Marta Bilska iz Poljske i Samuel Cebreiro Fernandez iz Španjolske pripremili su multimedijalnu izložbu “Croatia in the eyes of EVS volunteers” (Hrvatska očima EVS volontera). Otvorenje izložbe održano je 15. siječnja 2016. u galeriji SKC (OKC Palach) te je za posjetitelje bilo mnogo iznenađenja.

Otvorenje izložbe je započelo prezentacijom programa Europske volonterske službe i volonterskih aktivnosti u Udruzi Žmergo. Marta i Samuel su predstavili svoj rad tijekom zadnjih 12 mjeseci, a bilo je tu puno toga za naglasiti – sudjelovanje u projektima Udruge Žmergo poput Zelene i Plave čistka, EAThink-a, Claustre, S.O.S. za Jadran, Zelenog telefona, Održivnosti u praksi te organizacija obilježavanja ekoloških datuma, izrada promotivnih videa i materijala, promocija EVS-a i još mnogo aktivnosti i prilika za rast i učenje. Nakon prezentacije volontera, posjetitelji su mogli probati tipične španjolske i poljske specijalitete.

Volontiranjem otkrivamo sebe i razvijamo svoje kompetencije. Toliko puno sam otkrila kroz ovih 12 mjeseci da je teško izabrati jednu od tisuća uspomena – kaže 26-godišnja Marta iz Krakowa, koja obožava putovanja toliko da je tijekom svog boravka u Hrvatskoj savladala hrvatski jezik.

Marta i Samuel su se jednoglasno složili da hrvatska prirodna i kulturna baština oduševljava i posebno naglašavaju kako upravo nju treba čuvati. Kroz rad u udruzi poput Žmerga, koja se bavi i okolišnim pitanjima, posebno su razvili ekološku osjetljivost koju žele širiti gdje god se našli. Iako mnogi iz Hrvatske žele otići u inozemstvo, ovo dvoje mladih zaljubili su se u prirodne ljepote i kulturu Hrvatske te će ostati ovdje i nakon završetka volontiranja.

Kroz ovo iskustvo sam imao priliku raditi u svojoj struci, grafički dizajn. Brzo sam se prilagodio na novi način života, najviše zahvaljujući ljubaznosti i srdačnosti Hrvata – kaže 28-godišnji Samuel, koji je nakon godinu dana nezaposlenosti u Španjolskoj došao u Hrvatsku.

Također, svoja je iskustva s EVS-om podijelila i Roma Đurič koja je zahvaljujući Udruzi Žmergo otputovala na jednomjesečno volontiranje u Peniche, gradić u Portugalu, gdje je radila u udruzi Associação Juvenil de Peniche koja se bavi međunarodnom suradnjom i edukacijom mladih.

Našim volonterima pružamo mogućnost razvoja u područjima koje ih zanima te ih potičemo na sudjelovanje u aktivnostima sa svojim idejama. Početkom veljače nam stižu novi europski volonteri iz Španjolske, Poljske i Latvije na godinu dana. Svaki od njih donosi nova iskustva, druge kulture i običaje što obogaćuje naš rad – naglašava Helena Traub, koordinator EVS aktivnosti u Udruzi Žmergo.

EVS otvara mnoga vrata, što su živim primjerom dokazali volonteri njihovim iskustvom predstavljenim na izložbi koju možete pogledati do 22. siječnja 2016. radnim danom od 16 do 20 sati.