Nastavljamo s EAThink radionicama globalnog obrazovanja

Ovaj tjedan počeo je vrlo radno, s čak dvije radionice globalnog obrazovanja u sklopu projekta EAThink2015 i to za male i velike u Ugostiteljskoj školi u Opatiji i područnoj školi na Veprincu.

U ponedjeljak 8. veljače 2016., posjetili smo Ugostiteljsku školu Opatija u kojoj smo za 14 učenika drugog razreda (kuhare i slastičare) održali radionicu na temu Održivi turizam i hrana. Cilj radionice bio je osvijestiti učenike o važnosti i međusobne povezanosti održivog turizma i održivost hrane koja je itekako povezana s njihovim budućim zanimanjima. S učenicima se raspravljalo o tome kako održivi turizam, za razliku od klasičnog, konvencionalnog turizma utječe na planetu te kako je ono povezano s očuvanjem resursa (voda, tlo, zrak) potrebnih za uzgoj hrane kao i ponude prehrane gostima/turistima.

IMG_4650

Učenici su u grupama osmišljavali načine na koje klasičan objekt u turizmu (hotel/restoran) može postati održiv. Na samom kraju, učenici su zajedno ispunjavali online kviz Eco Footprint kako bi usporedili dobivene podatke koliki je otisak jednog prosječnog gosta u klasičnom turizmu, a koliko je otisak gosta unutar koncepta održivog turizma. Nakon usporedbe, diskutirali smo rezultate i izvlačili zaključke o prednostima održivog turizma s naglaskom na hranu.

IMG_4677

Već idući dan, u utorak 9. veljače 2016., ponovili smo posjet područnoj školi Veprinac, gdje smo s učenicima od prvog do četvrtog razreda, njih čak 21, reciklirali stari, iskorišteni papir prikupljen u školi kako bismo od njega napravili nove papire i iskoristili ih za zanimljivo, inozemno putovanje.

IMG_4689

Tijekom radionice s učenicima se napravio cijeli proces recikliranja papira (od usitnjavanja do cijeđenja papirnate kaše kroz sita. Na samom kraju radionice, s učenicima se raspravljalo o vrstama kućnog otpada te što sve možemo reciklirati. Također, spomenuli smo i što od kućnog otpada možemo ponovo koristiti i za koju namjenu a kako bismo time smanjili kupovinu, ponovo upotrijebiti za novu namjenu (pokloniti), koje su nam alternative za plastiku, što možemo reciklirati te koji je otisak recikliranja pojedinih vrsta otpada. Učenici su osvijestiti kako naše svakodnevne odluke i ponašanja utječu na zagađenje planete, suvišno iskorištavanje resursa odnosno što može svatko od nas učiniti da doprinese smanjenju zagađenja i utjecaja na okoliš i zajednicu.

IMG_4709

Radionicu smo završili planom što s recikliranim papirom koji smo napravili, kada se ocijedi od suvišne tekućine i osuši. Od njih će se izraditi male razglednice/kuharice s receptom lokalnog jela napravljenog od lokalnih, održivih namirnica koji će se prevesti na engleski jezik i poslati vršnjacima u školama diljem Europe uključenima u projekt EAThink2015. Na taj način, osim što smo odgovorni prema našem okolišu, dijelimo naša iskustva, znanja i primjere dobre prakse s vršnjacima diljem Europe. Tko zna, možda ih i inspiriramo da i oni sami recikliraju svoje stare školske papire. I kušaju naše recepte.

IMG_4740

Više fotografija pogledajte na našoj FB stranici EAThink CRO – Jedi lokalno, misli globalno.

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.