EAThink učenici iz Kostrene i Rijeke naučili sijati i kompostirati

Radionica za EAThink učenike Osnovne škole Ivan Zajc iz Rijeke održana je 14. travnja na temu Sijanje. S učenicima su se izrađivale posudice za sijanje od kuhinjskog odnosno kućnog otpada kako bismo im ukazali na mogućnosti ponovne upotrebe otpada za vrtlarske svrhe.

mala

Radionicu smo završili sijanjem povrtnica poput tikvica, graška i salate koje smo smjestili u učionicu na toplo, mračno mjesto kako bi niknule biljčice koje ćemo uskoro presaditi u školski vrt.

smanjena

P.S. Učenici vrijedno zaljevaju svoje tubice svaki dan i ponosno nam javljaju da im je grašak već niknuo. I mi smo ponosni na njihov uspjeh.

U školi Kostrena održana je radionica kompostiranja. Učenike se upoznalo s metodama i mjestima kompostiranja, što je sve za njega potrebno te zašto je ono korisno. Kroz dvije vježbice kompostiranja naučili su što se smije staviit u kompost, a što ne.

IMG_7008

S učenicima smo se fokusirali na osvještavanje kako naše svakodnevne odluke i ponašanja u konteksu kupovanja i konzumiranja hrane utječu na okoliš, prekomjerno iskorištavanje ograničenih resursa odnosno što može svatko od nas učiniti da doprinese smanjenju zagađenja okoliša te doprinese zajednici.

IMG_7009

Radionicu smo završili natjecanjem grupa u kompostiranju prilikom kojeg su učenici izvlačili kartončiće sa sličicama otpada koje su morali smjestiti na odgovarajuće mjesto na našoj nacrtanoj kompostnoj hrpi.

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.