Zelena čistka po peti put u Hrvatskoj i u PGŽ-u

Zelena čistka u Primorsko-goranskoj županiji – po peti puta. 18 gradova i općina u PGŽ uključenih u Zelenu čistku zauzelo je mjesto na mapi čišćeg svijeta.

3

Volonteri Udruge Žmergo zajedno s učenicama Ugostiteljske škole Opatija su u petak 22. travnja čistili šetalište Carmen Sylve. Očišćena je cijela trasa od Sportske dvorane Marino Cvetković kroz Kosovo do Puta za Bregi. Vrijeme je poslužilo vrijedne volontere, koji su se zabavili i učinili nešto korisno za zajednicu. Srednjoškolci su napomenuli koliko uživaju u volontiranju i osjećaju da su učinili nešto konkretno nakon čega se odmah vidi i rezultat, te da je iza njih ostalo sve čisto. Marta Bilska, voditeljica volontera Žmerga je izrazila zadovoljstvo što su se akciji pridružili mladi voljni odvojiti vrijeme za opće dobro. Nakon odrađenog posla volonteri su se pridružili sugrađanima u bodrenju biciklista koji su prošli kroz Opatiju u sklopu utrke Tour of Croatia. U sklopu Zelene čistke za Dan planeta Zemlje čistile su škole, njih skoro 300, diljem Lijepe naše, čak 37 u PGŽ, pa među njima i OŠ R.K. Jeretov iz Opatije.

I dok je vrijeme bilo dobronaklono u petak, subota je bila sasvim druga priča. U dogovoru s Općinom Matulji i komunalnim redarom, Vojmirom Ivančićem, dogovorena je suradnja zajedničke akcije čišćenja. Bez obzira na najave i mogućnost velike kiše odvažna skupina volontera Žmerga, vatrogasaca iz DVD Kras Šapjane, lovaca iz Lovačkog društva “Lisjak” Kastav i šumara iz Šumarije Opatija-Matulji se okupila kod Stare pošte u Permanima već u 9 sati. Podijeljene su majice, rukavice, vreće, koje su osigurane od strane Komunalca i putem EU projekta Partnerstva za okoliš te se krenulo s radom. Krepat ma ne molat se uvijek isplati pa su očišćena područja od Permana prema Rupi, okoliš uz cestu, željeznička stanica Brgud i nekoliko značajnih divljih odlagališta. Akcija je prekinuta nakon većeg pljuska, ali dosta zaplaniranog je odrađeno. Komunalac je osigurao odvoz otpada, a dobra atmosfera nastavila se uz okrijepu.
U Rijeci su u subotu čistili volonteri MO Srdoči i Aktiv dobrovoljnih davatelja krvi, a Čistoća Rijeka je osigurala odvoz. Akcija čišćenja na Kampusu Trsat je odgođena za 30. travnja. Bakar, Brod Moravice, Cres, Kastav, Kraljevica, Mali Lošinj, Rab, Dobrinj, Jelenje, Klana, Omišalj i Viškovo prijavila su se, ali je u nekim sredinama odgođeno čišćenje zbog vremenskih uvjeta za naredni tjedan. Prijave su i ove godine stigle iz svih županija pa će u Zelenoj čistki i Plavoj čistki sudjelovati preko stotinu gradova i općina, a zbrajajući i škole možemo doći i do 150 sredina u kojima se čisti.
Zelena čistka po peti puta okupila je Hrvatsku u rješavanju zajedničkog problema – otpada. Kao dio globalnog pokreta Let’s do it! i svjetske kampanje World Cleanup 2016. Iz godine u godinu sve veći broj volontera, posebno onih iz dobne skupine djece i mladih, sudjeluje u Zelenoj čistki. Zajedničkim čišćenjem divljih odlagališta otpada, koja su iznimno opasna za okoliš, ali i zdravlje ljudi. Svi zajedno akcijama doprinosimo čišćem okolišu, ali još važnije razvoju ekološke svijesti. Briga za okoliš osigurava lokalno i globalno kvalitetniju budućnost svima.