EVS projekt Youth for a greener Europe u organizaciji IFOAM u Belgiji

erasmus+logo_mic   evsLOGO

 Naziv projekta: YOUTH FOR A GREENER EUROPEIFOAM_logo

Projekt provodi: ); IFOAM EU – The International Federation of Organic Agriculture Movements European Regional Group

Partneri: Udruga Žmergo, Seiklejate Vennaskond (Estonia); Szatyor Egyesület (Hungary); Obcianske zdruzenie Kvas (Slovakia)

Volonter iz Hrvatske: Tonći Ukas

Trajanje volontiranja: 09.06.2016. – 08.06.2017.

Mjesto: Bruxelles, Belgija

Opis projekata:  Cilj projekta “Youth for a greener Europe” (“Mladi za zeleniju Europu”) je približiti održivu i organsku poljoprivredu mladima, odnosno ohrabriti ih na razmišljanje o važnosti održivog razvoja i ekološke proizvodnje hrane kao važne obaveze građana Europske unije, kao i osvijestiti ih da to doprinosi zdravijem načinu života. Mladima također želimo prikazati kako je bitno i aktivno se uključiti u važne poslove Europske Unije, na nacionalnom ali i Europskom nivou.


Četiri volontera iz različitih EU zemalja (Estonije, Slovačke, Hrvatske i Mađarske), zainteresiranih za poljoprivredu i okolišne probleme, pridružiti će se uredu IFOAM EU ( International Federation of Organic Agriculture Movements) u Bruxellesu 2016 godine, gdje će kroz godinu dana učiti o održivoj poljoprivredi i održivom načinu proizvodnje hrane. Počevši od IFOAM EU glavnog problema (održivost hrane i poljoprivrede, klimatskih promjena, zaštite bioraznolikosti), volonteri će moći razviti vlastite interese i projekt usko vezane za područje koje izaberu u IFOAM EU.

Kako bi nadopuniti svoje iskustvo, organizirat će se treninzi o principima organske poljoprivrede i najvažnijim politikama u EU vezanim uz polje organske/održive poljoprivrede, a također će biti organizirani i seminari, konferencije i posjete Eurposkim institucijama, kao i sastanci sa drugim okolišnim pokretačima. Održati će se i jednotjedni boravak na organičnoj farmi u Belgiji tijekom ljeta/jeseni 2016. godine, gdje će volonteri moću sudjelovati u samoj organskoj poljoprivredi.

Kombinacija ovih aktivnosti rezultirat će proširenjem pogleda volontera o poljoprivredim pokretima, unapređenjem jezika i praktičnim sposobnostima kao i osobnim osviještavanjem o ulozi Europskih institucija. Volonteri će biti dio mladog i multinacionalnog tima koje će podupirati iskusno osoblje. Oni će također imati individualne i timske zadatke koji će se nadzirati tijekom cijelog vremena, davat će im se potpora i na kraju će uslijediti evaluacija.