Razmjena mladih “European Tales” u Portugalu

erasmus+logo_micMeđunarodna razmjena “European Tales”, financirana iz Erasmus + programa, okupila je od 1. – 9.srpnja  u portugalskom gradu Penicheu, mlade iz Hrvatske, Slovačke, Italije, Slovenije i Portugala. Bila je to treća godina suradnje između udruge Associação Juvenil de Peniche i našeg Žmerga.

Tema ovogodišnjeg projekta bile su tradicionalne priče svake od zemalja sudionica. Raznim radionicama, predavanjima i igrama nastojalo se  senzibilizirati sudionike te ukazati na važnost sudjelovanja mladih u umjetnosti i kulturi. Naša je grupa odlučila predstaviti I.B Mažuranić i njenog Regoča.

DCIM100GOPROG0173743.

Glavne su se aktivnosti provodile neformalnim obrazovnim metodama kroz podjelu u 3 grupe: Media, Preformance i Art. Likovna je grupa oslikala mural na igralištu udruge s tematikom zajedničkih priča. Članovi preformance grupe vrijedno su radili na pjesmama i predstavama vezanim uz zadanu temu. Kako bi zajednica i svi zainteresirani bili informirani o događajima brinula sa grupa medija koja je vrijedno pratila, slikala, snimala i objavljivala što ostali sudionici rade. Posljednjeg dana projekta sve grupe su svoj rad predstavile lokalnom stanovništvu na završnoj prezentaciji.

Svaki je dan započinjao  zabavnim igrama tijekom kojih smo se bolje upoznavali i punili baterije za daljnji rad, a završavao  internacionalnim večerama gdje su pojedine udruge predstavljale svoju zemlju kroz prezentacije, kvizove, filmove i tradicionalne specijalitete. Uz mnogo rada, uspjeli smo naći vremena i za razgledavanje okolnih mjesta, surfanje i upoznavanje s lokalnim stanovništvom. Tjedan prožet smijehom, pozitivnom energijom, suncem i bakalarom zasigurno će svima ostati u dugom sjećanju, a mi se veselimo novim projektima i ponovnim susretima s dragim, novopečenim prijateljima.

Marta, Ivana, Katarina, Antonija, Maja, Mario, Ivan