Udruzi Žmergo dodijeljeno priznanje od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode

Povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i prirode donijelo je odluku o dodjeli nagrada i priznanja za dostignuća na području zaštite okoliša za 2016. godinu. Nagrade i priznanja dodjeljene su 11. listopada 2016. na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija.

1

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić pozdravio je prisutne i podsjetio o važnosti očuvanja okoliša primjerima iz prošlosti, a o važnostima održivog razvoja govorio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, koji je ujedino uručio nagrade i priznanja.

Za projekt pod nazivnom „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ Udruga Žmergo primila je priznanje u kategoriji Doprinos udruga na promicanju i unapređenju zaštite okoliša i održivog razvoja – za uspješnu realizaciju, inovativnost i održivost projekata udruga civilnog društva kojima se promiče i unapređuje zaštita okoliša i energetska učinkovitosti.

3

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dodjeljuje nagrade i priznanja od 1993. godine zaslužnim predstavnicima poslovnog sektora, jedinicama lokalne samouprave, udrugama i odgojno-obrazovnim ustanovama koji su svojim radom i predanošću uspjeli prenijeti politiku zaštite okoliša u svakodnevni život i poslovanje.

Zelena čistka provodi se u sklopu globalnog pokreta Let’s do it koji ujedinjuje aktivne građane 113 zemalja svijeta i 11 000 000 volotera u zajedničkom cilju – čistom svijetu. Svrha kampanje je promicanje vrijednosti i važnosti čistog okoliša te pravilnog odvajanja otpada, a u Hrvatskoj ju koordinira Udruga Žmergo.

Sudjelovanjem velikog broja organizacija, jedinica lokalne samouprave i odgojno-obrazovnih institucija svih županija u akciji 2016., preko 55.500 volontera očistilo je 3.700 tona iz okoliša.

2Zelena čistka daje mogućnost za zajedništvo, međusektorsku suradnju, ali i potiče svakog pojedinca da pridonese pozitivnim promjenama, kako u okolišu tako i u društvu. Osvješteno građanstvo aktivnim djelovanjem u lokalnim sredinama pridonosi smanjenju broja onečišćenih područja te podiže kvalitetu života u zajednici. Već pet godina ujedinjena Hrvatska u jednom je danu usmjerena na rješavanje najvećeg okolišnog problema – otpada. Priznanje je još jedna vrsta zahvale svim volonterima koji nesebično pridonose brizi za okoliš.