Organiziramo međunarodnu konferenciju o sprečavanju bacanja hrane

Udruga Žmergo i Platforma Mreža hrane povezali su se s Udrugom gradova i Europskim socijalnim i gospodarskim odborom (EGSO) kako bi 21. studenog u Opatiji oorganizirali Međunarodnu konferenciju „Inovacije kreću odozdo – lokalni modeli sprečavanja bacanja hrane“ u Europskom tjednu smanjenja otpada kako bi pokrenuli procese osmišljavanja i realizacije učinkovitih sustava za sprečavanje bacanja hrane kao i zbrinjavanja otpada od hrane.

Nakon izvanrednog uspjeha zagovaračke kampanje za ukidanje PDV-a na doniranu hranu te za uvođenje novoga zakonodavnog okvira doniranja hrane krajem 2015. godine, fokus smo proširili na problem bacanja hrane kao jednog od prioritetnih političkih pitanja Europske Unije.

Cilj Konferencije je upravo na političkoj razini osvijestiti problem bacanja hrane kao socijalni i ekološki, ali i gospodarstveni problem. Hrvatska ne razvija sustavno upravljanje otpadom od hrane, što nas je, uz poražavajuću činjenicu da znatan dio stanovništva nema sredstava za osnovne životne namirnice, potaknulo da stvorimo priliku za predstavljanje dobrih lokalnih i međunarodnih praksi. Izdvajanjem dobrih praksi želimo potaknuti lokalne i regionalne inovacije u sprečavanju bacanja hrane, napose u dijelu Hrvatske koji se bavi turizmom – jednom od osnovnih gospodarstvenih grana Hrvatske. Iznimno je važno da potencijale i potrebe ove teme prepozna Vlada Republike Hrvatske i tijela javne vlasti budući da ona ima znatne socijalne, ekološke i gospodarske potencijale.

U Opatiji, domaćinu konferencije, okupili smo stručnjake visoke političke razine u RH i EU, preko civilnog društva koje se bavi zagovaračkim djelatnostima te konkretnih praktičara koji se svakodnevno susreću s problemima bacanja hrane, sve do predstavnika tijela lokalnih vlasti, među kojima su: posebna izvjestiteljica EP-a za bacanje i sigurnost hrane članica Europskog parlamenta, Biljana Borzan, glavni tajnik Vlade Republike Slovenije Tadej Slapnik, koji je sudjelovao u postavljanju problema bacanja hrane i kružne ekonomije na razinu prioriteta Vlade Republike Slovenije, Mindaugas Maciulevičius, iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, izvjestitelj o «Održivijim sustavima hrane», koji će govoriti o zakonodavnom okviru EU-a za sprečavanje bacanja hrane te o konkretnim nacionalnim i lokalnim praksama rješavanja toga problema.

Kao jedan od primjera dobre prakse u ovom području pokazat će i Učenici Ugostiteljske škole iz Opatije koji će pripremiti ručak za sudionike konferencije od hrane pred istekom roka trajanja.

Program konferencije i uvažene govornike pronađite u inovacije-krecu-odozdo_program.

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.