Dan protiv plastičnih vrećica u Opatiji, 19.12.2016.

Udruga Žmergo je u ponedjeljak, 19. prosinca 2016. godine, obilježila Dan protiv plastičnih vrećica. Žmergov eko kutak je vrvio upitnim pogledima, ali i znatiželjnim građanima. Svi zainteresirani su mogli u zamjenu za 10 plastičnih dobiti na poklon jednu platnenu vrećicu te time obogatiti vlastiti život i još jednim korakom zakoračiti naprijed ka čišćem okolišu. Grad Opatija i Udruga Žmergo su, na Adventu na Mrkate, ovu akciju proveli u sklopu projekta Opatija – Zdravi grad te povodom Dana protiv plastičnih vrećica u Hrvatskoj.

4

Na akciji se sveukupno prikupilo oko 2.500 plastičnih vrećica, a u njihovu se zamjenu podijelilo čak preko 200 platnenih vrećica!

Istraživanja su pokazala da svaki pojedinac tjedno otprilike koristi oko 6 plastičnih, odnosno 24 vrećice mjesečno te njih 288 godišnje, što znači da tijekom svog života jedna osoba upotrijebi čak oko 22.176 plastičnih vrećica. Nepravilnim zbrinjavanjem istih nanosimo veliku štetu okolišu, stoga Grad Opatija i Žmergo već dugi niz godina nastoje ukazati na važnost ove problematike te potaknuti građane na smanjeno korištenje plastičnih i veću upotrebu dugotrajnih platnenih vrećica.

Od skupljenih vrećica europski Žmergovi volonteri su oblikovali božićno stablo tako što su napunili konstrukciju napravljenu od bambusovih štapova. Isto tako, Žmergovi volonteri će od skupljenih plastičnih vrećica napraviti prostirku za spavanje za beskućnike, koju su već započeli tijekom radionice na Ljetnoj pozornici “Reciklirani Božič” u ponedjeljak u popodnevnim satima.

Plastična vrećica, naizgled bezopasan proizvod, sačinjen od naftnih derivata, rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti, stoga je važno osvijestiti sugrađane o njihovom utjecaju zagađenja na kopnu i moru, ugrožavanja flore i faune te narušavanja same estetike prirode kao i njene kvalitete. Potrebno je brinuti o okolišu, a korištenje platnenih vrećica umjesto plastičnih je nešto što svaki pojedinac može učiniti za zajednički okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj budućnosti i zelenijoj Opatiji.