Obilježavanje Dana protiv plastičnih vrećica u Opatiji, 19.12.2016.

U sklopu projekta Opatija – Zdravi grad i tijekom Adventa na Mrkate, Udruga Žmergo i Grad Opatija obilježiti će Dan protiv plastičnih vrećica. Tim će povodom građani na Žmergov štandu, koji će se nalaziti ispred tržnice Mrkat u ponedjeljak 19. prosinca 2016., od 9.00 do 13.00 sati, moći dobiti jednu platnenu vrećicu u zamjenu za 10 starih, iskorištenih vrećica.

fb-cover-plastic-bags

Jedna osoba može maksimalno dobiti 3 platnene vrećice. Od skupljenih vrećica Žmergovi volonteri će oblikovati božićno stablo tako što će napuniti konstrukciju napravljenu od drvenih štapića. Isto tako, Žmergovi volonteri će od skupljenih plastičnih vrećica napraviti prostirku za spavanje za beskućnike.

Stoga posjetite Žmergov eko kutak

u ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

od 9 do 13 sati

ispred opatijske tržnice Mrkat

Ako samo jedna osoba troši 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećica mjesečno, 288 godišnje, a tijekom života čak njih 22.176, dolazi do velikog onečišćenja okoliša, dok korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj budućnosti.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se u Hrvatskoj 19. prosinca s ciljem poticanja građana na razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš, njihovom utjecaju na zagađenje kopna i mora, flore i faune, ali i same estetike prirode, a u konačnici i njene kvalitete.

Obilježavanje ovog eko dana provodi se u sklopu projekta Žmergov ekološki centar uz financijsku potporu Grada Opatije.

Isti dan Žmergo poziva na radionicu Reciklirani Božić za djecu  i mlade na Ljetnoj pozornici u Opatiji od 17 do 18 sati. Sudionici radionice naučit će izrađivati različite božićne ukrase od raznih vrsta otpadnog materijala koje možemo pronaći u svojim domovima.
Radionica je ujedno i prilika za osvijestiti potencijal otpada kojeg svakodnevno stvaramo te naučiti kako ga pametno iskoristiti kroz ponovnu upotrebu (upcycle) čime smanjujemo količinu otpada na odlagalištima i negativan utjecaj na okoliš.