Vikend održivog razvoja i ekoloških proizvoda u Matuljima

Proteklog vikenda su u Općini Matulji, u organizaciji Udruge Žmergo, provedeni poučni i zanimljivi događaji vezani uz ekološku poljoprivredu. U petak, 2. prosinca, održano je predavanje o sjemenarstvu te je organizirana i razmjena sjemena, dok su građani u subotu, 3. prosinca, tijekom predavanja o kompostiranju i permakulturi usvojili nova znanja. Ujedno posjetioci su nabavili ekološke proizvode od malih lokalnih proizvođača iz raznih dijelova Hrvatske, ali i Slovenije.

Predavanjem Sunčane Pešak, nositeljice permakulturne diplome i voditeljice raznih programa za prehrambeni suverenitet sudionici su naučili kako očuvati sjeme i u vlastitom vrtu uzgojiti hranu na održivi način. Vrlo zanimljiva prezentacija i radionica potaknula je sve prisutne na razmišljanje o prehrani te koliko je važno očuvati tradicionalne vrste sjemena našeg kraja. Zainteresirani su priskrbili nova sjemena tijekom razmjene, od drugih vrtlara, a priča o vlastitom iskustvom u sjemenarstvu odužila se dugo u noć.

Već idući dan, u subotu 3. prosinca, u sklopu programa Zajedno do zdravlja, kojeg Općina Matulji provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Udruga Žmergo je organizirala ekološki sajam, koji je okupio 11 ekoloških proizvođača s paletom izbora ekoloških proizvoda poput voća, povrća, njihovih prerađevina te razne pekarske proizvode, žitarice, alkoholna pića, maslinovo i bučino ulje, med, prirodnu kozmetiku i aroniju. Tijekom sajma održana su također i dva predavanja naziva “Kompostiranje za kućanstvo” i “Permakultura”. Prvi predavač, Josip Pfaf, dipl. ing. agronomije, objasnio je kako pravilno kompostirati organski otpad u kućanstvu te je ujedno odgovarao na postavljena pitanja, poput što se smije bacati u kompost, a što ne, smrdi li kompost i slično. Na slijedećem predavanju Sunčana Pešak predstavila je osnovne principe permakulture i ujedno potaknula sudionike na razmišljanje o našim postupcima i njihovim utjecaju na okoliš.

Suradnja Udruge Žmergo i Općine Matulji nastavlja se tijekom prosinca 2016. te građane očekuje još jedan sajam ekoloških proizvoda kao i dva zanimljiva predavanja, a informacije o tome biti će objavljene na mrežnim stranicama Udruge Žmergo i Općine Matulji.

Provedene aktivnosti dio su projekta “Jedi lokalno, misli globalno” kojeg Udruga Žmergo provodi uz financijsku podršku Općine Matulji.