Zelena čistka na Liburniji

Družite se nama u srijedu, 19. travnja s početkom u 10 sati, na riječkom Korzu i sudjelujte na akcijama čišćenja na području Liburnije! Datume i lokacije pročitajte u nastavku!

Udruga Žmergo će u srijedu, 19. travnja s početkom u 10 sati, na riječkom Korzu organizirati edukativno-promotivni događaj koja ima za cilj podići razinu svijesti o ilegalnim odlagalištima otpada u Hrvatskoj. Za vrijeme akcije posjetitelje očekuju brojne zanimljive aktivnosti poput piramide od perilica za rublje, hladnjaka i drugih kućanskih aparata. U demonstrativne svrhe na Korzu će biti stvoreno „smetlište“, kako bi javnost dobila bolji uvid o količini otpada koja se nalazi u našim šumama te kako bi se građane potaklo na razmišljanje što bi bilo kada bi sav taj otpad završio na ulicama našeg grada.

Osim toga, izrađivat će se zdravi smoothie-ji prema zero-waste konceptu, tj. svi otpaci nastali izradom smoothie-ja će se reciklirati. S ovim događajem na Korzu želi se najaviti najveća ekološka nacionalna volonterska akcija – Zelena čistka, koja je zakazana za subotu, 22. travnja 2017. kada će se volonteri diljem Hrvatske okupiti i zajedničkim snagama očistiti ilegalna odlagališta smeća te tako doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu svih sugrađana Lijepe naše.

U našem gradu i okolici čistit će se:

– 20.4. Matulji (14h okupljanje kod Stare Pošte), facebook event

-22.4. Kastav (8,30 – 12,30 – okupljanje na Šporovoj jami), facebook event

– 22.4. Rijeka (9 – 13h Sveta Katarina – početak riječke šetnice), facebook event

– 24.4. Preluk (10h okupljanje kod Skale, na parkiralištu iznad plaže), facebook event

Na akciju Zelena čistka se još uvijek stignu prijaviti svi zainteresirani pojedinci, obrazovne i ostale institucije i to kontakt osobi u njihovoj lokalnoj zajednici. Prijavnice su dostupne su na stranici Zelene čistke zajedno s Kartom Hrvatske koja prikazuje već prijavljene gradove i općine s kontakt podacima i lokacijama čišćenja. Na sljedećim linkovima možete pronaći prijavnice koje se odnose na:

prijavnica za gradove i općine

prijavnica za odgojno-obrazovne institucije

prijavnica za ostale sudionike (volontere)

prijavnica za organizacije

Zelena čistka, dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup, koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Ovogodišnja akcija je ujedno i poziv za najveću svjetsku volontersku akciju čišćenja ikad, koja će se održati 15. rujna 2018. godine i koja za cilj ima ujediniti sve zemlje svijeta u zajedničkom masivnom čišćenju otpada na isti dan.

Pridružite nam se, recite ne krivo bačenom otpadu, učinite svijet čišćim i ljepšim mjestom za život.

Tko čisti taj ne baca!