Zelena čistka na Liburniji započela u Matuljima

Matulji, 20. travnja 2017. godine – nakon uspiješne preadkcije u Rijeci 9.4., akcijom čišćenja
koja se održala u četvrtak, 20. travnja započela je Zelena čistka na Liburnijskom području. Volonteri Udruge Žmergo zajedno sa šumarima iz Šumarije Opatija-Matulji i predstavnici pero® branda, očistili su ilegalno odlagalište otpada na području Općine Matulji. Mjesto okupljanja bio je poznati restoran „Stara pošta“ u Permanima, a čistila se trasa od estorana prema graničnom prijelazu Rupa.

DSC_0821

U novim eko pobjedama prikupljena je velika količina starog namještaja, guma, građevinskog otpada, a pronašla se i poneka plišana igračka pa čak i pancerice.
“Vrijeme nas je ove godine poslužilo te smo u nekoliko sati uspjeli sakupiti veliku količinu ilegalno bačenog otpada. Zahvaljujem svim volonterima koji su se odazvali i pridonijeli čišćem okolišu Liburnije.” – rekla nam je koordinatorica čišćenja iz Udruge Žmergo Ana Golja. Vrijeme kao da je bilo stvoreno za čišćenje – sunce je obasjavalo volontere koji su marljivo čistili matuljske šume. Sav prikupljeni otpad pokupiti će grajfer, osiguran od strane Općine Matulji. Svi volonteri su se smijali i s guštom uklanjali odbačeni otpad i time su pokazali da uz zabavu može učiniti i nešto korisno za zajednicu, a nakon mukotrpnog rada, zajednički su otišli na zasluženi odmor i osvježenje.

DSC_0710
Ovih dana u našoj okolici čistit će se:
– 22.4. Kastav (8,30 – 12,30 – okupljanje na Šporovoj jami), facebook event
– 22.4. Rijeka (9 – 13h Sveta Katarina – početak riječke šetnice), facebook event
– 24.4. Preluk (10h okupljanje kod Skale, na parkiralištu iznad plaže), facebook event
Na akciju Zelena čistka se još uvijek stignu uključiti svi zainteresirani pojedinci, obrazovne i ostale institucije i to kontakt osobi u njihovoj lokalnoj zajednici. Na sljedećem linku koji vodi na kartu možete pronaći gdje se u vašoj okolici čisti: http://www.zelenacistka.org/events/event/zelena-cistka-u-2017-je-22-travnja/
DSC_0697

I naravno pratite stranicu Zelene čistke za sva ostala događanja:
https://web.facebook.com/ZelenaCistka/
http://www.zelena-cistka.org/