Volonteri raznih nacija i generacija u akciji

Volonteri raznih nacija i generacija obilježavaju  Međunarodni dan biološke raznolikosti u Opatiji

 Udruga Žmergo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i njihov Klub 60+ te učenici Ugostiteljske škole Opatija, pozivaju sve zainteresirane građane i posjetitelje Opatije da nam se 22. svibnja 2017. godine pridruže na terasi ispred Kluba 60+ na adresi Maršala Tita 86 u Opatiji, gdje ćemo od 9 do 11 sati obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti izradom i degustacijom raznih voćnih i povrtnih kombinacija smoothie napitaka.

smoothie

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se u svijetu već 24 godine, a ove godine obilježit ćemo ga i u Opatiji, a s ciljem podizanja svijesti i razumijevanja biološke raznolikosti i njezine važnosti. Gubitak biološke raznolikosti globalno je povezan, a neki od uzroka su negativne posljedice poljoprivredne djelatnosti, onečišćenja okoliša (tla, vode i zraka),  urbanizacije prostora i globalnih klimatskih promjena. Ovom manifestacijom upravo se skreće pozornost na gore spomenute uzroke i to pripremanjem smoothie napitaka, stavljajući naglasak na organske, lokalno uzgojene namirnice.

Cilj manifestacije je promovirati održive prehrambene sustave i koncept „nula otpada“ (tzv. zero waste), stoga će se ostaci od voća i povrća posebno odlagati u kućne kompostere. Nastali biološki otpad preuzet će učenici Ugostiteljske škole Opatija i odnijeti ga u školske kompostere. Novopostavljena školska kompostana školi su omogućena kroz Žmergov europski projekt EAThink2015 kako bi učenici učili učinkovito i održivo upravljati organskim otpadom, kako onim iz školske kuhinje tako i onim nastalim provođenjem javnih građanskih akcija te proizvoditi humus za potrebe škole te po mogućnosti i lokalne zajednice. Ove iznimno popularne i zdrave napitke pripremat će članovi i volonteri Udruge Žmergo uz pomoć učenika i Žmergovih EVS volontera iz Španjolske i Francuske te članova i volontera Kluba 60+.

Ovom akcijom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti podržat ćemo i manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj mobilizirati čim veći broj volontera i organizatora volontiranja na nacionalnoj razini kako bi se prepoznao izniman značaj volontiranja za doprinos društvu u cjelini.

Događaj se realizira u sklopu projekta Žmergov ekološki centar kojeg financijski podupire Grad Opatija.

 

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.