Prvi ovoljetni Ekološki sajam u Opatiji

Udruga Žmergo 24. lipnja 2017. organizirala je prvi u nizu Eko sajmova koji će se ove godine održati u Opatiji i, sudeći po prvome, čekaju nas i sljedeći dobro posjećeni sajmovi koji će ponudom proizvoda ublažiti nesnosne ljetne vrućine Opatijcima i njihovim posjetiteljima. Eko sajam Opatija polako ulazi u tradicionalno okupljanje ljudi željnih zdravih, kvalitetnih i ukusnih ekoloških proizvoda, ali i druženja s proizvođačima koji svaki put oduševe ponudom.

IMG_8559

Eko tržnica odnosno sajam dio je projekta Održivost u praksi koji se provodi uz potporu Grada Opatije. Građani i svi posjetitelji Opatije jedva su dočekali ponovni susret s ekološkim proizvodima pa su se, shodno tome, vrlo dobro opskrbili zdravim namirnicama kojih je, zahvaljujući dosta dobroj sezoni, bilo pregršt. U subotu se zaista moglo mnogo toga naći – od džemova, domaćih sireva i mliječnih proizvoda, bučinog i lavandinog ulja, ukusnog voća i povrća te proizvoda na bazi konoplje i lavande pa sve do preukusnih ekoloških pekarskih proizvoda.

IMG_8546

Podsjetimo, čak dvadeset različitih ekološki certificiranih proizvođača predstavili su svoje proizvode pred gradskom tržnicom Mrkat u Opatiji i time privukli brojne posjetitelje u želji da im ponude ekološki uzgojene i kvalitetne namirnice iz njihovih malih, obiteljskih gospodarstava, umjesto onih industrijskih. Sudeći po broju prisutnih posjetitelja tijekom toplog lipanjskog jutra, kupci ekološki uzgojenih proizvoda sve su brojniji i, čini se, zadovoljniji ponuđenim. Udruga Žmergo, organizatorica Ekološkog sajma u Opatiji, izložila je i svoj štand tik uz proizvođače, a na temelju razgovora s posjetiteljima “Žmergovci” su zaključili da svi nestrpljivo čekaju sljedeće izdanje Eko sajma koji je na rasporedu krajem srpnja na istom mjestu i uz još veću, bolju i finiju ponudu ekoloških proizvoda koji nastavljaju uveseljavati Opatijce i njihove goste.

IMG_8597