Matteovo iskustvo na EVS-u u Poljskoj vol.2

Zovem se Matteo i javljam se iz Wrocława gdje trenutno završavam svoj drugi mjesec EVS-a. Bajkoviti grad, poznat kao poljska Venecija, le ži na rijeci Odri i sastoji se od 12 otoka povezanih s preko stotinu mostova.

Lipanj je bio mjesec pun događaja. Proveo sam tjedan dana u Varšavi na arrival trainingu s drugim volonterima koji poput mene rade svoj EVS u Poljskoj. Edukacije su bile iznimno kreativne i vođene od strane vrlo iskusnih mentora. Cilj različitih zadataka je bio pripremiti nas da maksimalno iskoristimo naše vrijeme za EVS-a, stvoriti prostor za osobni razvoj i naviknuti nas na izlazak iz naše comfort zone. Također, okruženje je bilo fantastično zbog međunarodnog karaktera; dvadeset volontera iz deset različitih kultura i s tri različita kontinenta. I ono sto mi je ostavilo poseban dojam jest da se unatoč razlikama svi nalazimo u sličnoj situaciji: nalazimo se na polovici dvadesetih i dijelimo slična iskustva, planove, izazove i promišljanja o budućnosti.

Nakon povratka iz Varšave, otputovali su u Njemačku na pregovore o projektu vezanom za očuvanje pčela i njihovog prirodnog habitata. Radi se o pograničnoj suradnji izmelju Poljske i Njemačke u sklopu europskog INTERREG programa.

Također, uključio sam se u veliki projekt energetske učinkovitosti. Cilj je izraditi kompjuterski program s pomoću kojeg će građani moći izračunati uštedu energije kao i trošak investicije novih eko-friendly sistema grijanja i osvjetljenja, u skladu s posebnim specifikacijama kuće ili stana u kojem žive. Radi se o projektu unutar europskog LIFE programa namijenjenog za zaštitu okoliša.

Za kraj, Wrocław kao europska prijestolnica kulture 2016, je domaćin brojnih kulturnih manifestiranja te sam se s drugim volonterima uključio u različite događaje poput eko edukacija za djecu te međunarodnog dana kuhinje gdje sam(budući da mi je kuhanje hobi) predstavio tipična hrvatska jela poput pince i čupavca.

Do sljedećeg puta, sve vas srdačno pozdravljam.