Matteovo iskustvo u Poljskoj, vol.3

Pozdrav svıma, zovem se Matteo i javljam se iz Wroclawa gdje upravo završavam svoj treći mjesec EVS-a. Srpanj je bio vrlo dinamičan mjesec s mnoštvom aktivnosti. U suradnjı s Unesco Initiative Centrom, organizırali smo ljetnu školu za djecu iz Wroclawa. Tijekom deset dana, pripremili smo veliki broj ıgri i animacija vezanih za multikulturu, ekologiju, zemljopis, zdravu prehranu i odgovornu potrošnju vode.

Također, u suradnji s jednom drugom udrugom iz Wroclawa, na dva tjedna nam se pridružio Giorgio, volonter iz Italije i po strucı grafički dizajner koji nam je pomogao u izradi loga za nasu EVS Facebook stranicu te u priprema plakata i pamfleta za nadolazeću kampanju pod imenom ‘Eko ljeto u susjedstvu’ koja obuhvaća edukacije na temu prehrane, eko kozmetıke, promatranja ptica prisutnima u urbanim sredınama te upcyclinga, odnosno izrade predmeta od rabljenih proizvoda.

U drugoj polovici mjeseca, na poziv udruge koja organizira stageove u Njemačkoj za mlade iz Wroclawa, počeo sam održavati radionice i predavanja gdje podučavam studente kako se predstaviti na Njemačkom te o važnosti staza i volonterstva za osobni i profesionalni razvoj.

Uz to, jedan od najvećih ekoloških problema u Poljskoj je onečišćenje zraka, točnije problem smoga prouzrokovan velikim dijelom kućanstvima koji koriste ugljen niske kvalitete za ogrjev tijekom zime. Koliko je situacija drastična pokazuju podaci da je početkom 2017. godine zrak u Wroclawu bio više zagađen nego u Pekingu. Stoga smo u velikim pripremama za rujan, kada ćemo početi održavati edukacije na tu temu u školama”, vrtićima i na ulicama grada.

Za kraj, kako je vrijeme godišnjih odmora kada tisuće Poljaka i turista iz Europe putuju u Medıteranske krajeve, odlučio sam s volonterima iz Španjolske, Italije i Portugala probati drugačije iskustvo i otici na Baltičko More te vam šaljem slike iz predivnog Gdanska.