Sudjelovanje Žmergovaca na LFF tribini “Opatija i EPK”

U sklopu 15. jubilarnog Liburnia Film Festivala, u ponedjeljak 21.8. 2017 s početkom u 17:00 sati u opatijskoj Vili Antonio održana je javna tribina pod nazivom “Opatija i EPK”. Kao govornici sudjelovali su Slaven Tolj iz EPK (Rijeka 2020), Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije te Helena Traub i Marin Sušanj iz udruge Žmergo, a treba spomenuti i direktoricu riječkog projekta EPK (Rijeka 2020) koja je iz “gledališta” uvelike doprinjela raspravi.

Slaven Tolj ukratko je predstavio dosadašnju suradnju s lokalnim zajednicama te je iznio programska i projektna očekivanja koja se temelje na programskim odrednicama poput “Lungomare” i “27 susjedstava”. Također, uz pomoć gospođe Višnić, iznio je kratak pregled trenutnog stanja u kontekstu  projekta Rijeka 2020 – europska prijestolnica kulture. Gospodin Priskić nadovezao se na njihovo izlaganje te iskazao spremnost na suradnju, dok je Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, konstatirao kako je dosad očekivao puno veću inicijativu “EPK-ovaca” za suradnju i stvaranje planova i programa te kako smatra da, srećom, vremena još ima mnogo u kojem se može ostvariti plodonosna suradnja.

Žmergovci, Helena Traub i Marin Sušanj, dodali su kako je EPK zajednički kulturni nazivnik koji svim lokalnim zajednicama u regiji može i mora poslužiti kao alat za stvaranje mreža suradnje odnosno društveno – gospodarskog kapitala koji će postojati i nakon 2020. godine i biti najveća ostavština samog projekta. U slučaju odnosa Opatije i projekta EPK predstavili su i Žmergovu kandidaturu za programsku odrednicu “27 susjedstava” koja organizacijom i programom nastoji revitalizirati grad, povezati ga s internacionalnim partnerima i konačno doprinjeti pitanju autohtone kulturne produkcije, istovremeno imajući na umu kontekst održivog razvoja odnosno održivosti u praksi te očuvanja prirodne i kulturne baštine. Također, Helena Traub, izvršna direktorica Udruge Žmergo, istaknula je nužnost i potrebu uključivanja lokalnih, kulturno-umjetničkih kadrova, koji definitivno postoje, educirani su i izvrsni su u svojim poslovima, u kreaciju kulturnih politika lokalne zajednice.

Sudionici tribine iz poduzetničkog i kreativnog sektora uputili su nekoliko kvalitetnih prijedloga gradskim kulturnim djelatnicama odnosno predstavnicima vlasti, a nekakav zaključak same tribine jest konsenzus o ogromno važnosti ostavštine koju će EPK iza sebe ostaviti nakon 2020. godine.