Matteovo iskustvo u Poljskoj, vol.5

Pozdrav svima, javljam se iz Wrocława gdje trenutno završavam svoj peti mjesec EVS-a. S ulaskom u jesenju sezonu fokus našeg djelovanje se promijenio te smo od vanjskih aktivnosti prešli na „unutrašnjost’. Rujan je vrijeme kada vrtići, škole i fakulteti počinju sa svojim radom te u skladu s tim edukatori u Ekocentru otvaraju svoju sezonu radionica. Mjesec smo započeli treningom za volontere na temu asertivne i učinkovite komunikacije te smo usvojili praktične alate s ciljem razvijanja vlastitih komunikacijskih i profesionalnih vještina.

Što se tiče konkretno ekologije, tijekom mjeseca organizirali smo radionice na temu odgovorne potrošnje, održivog razvoja i recyclinga. Sudionike je posebno iznenadila činjenica da primjerice Pacifikom pluta količina plastike koja odgovara veličini države Meksiko.

Također, u sklopu projekta „Europa, naša budućnost, nastavljamo sa podučavanjem njemačkog jezika za mlade koji odlaze na staž u inozemstvo, kombinirajući tradicionalne i alternativne metode učenja.

Za kraj, proveo sam tjedan dana na mid-trainingu za EVS volontere u Toruńu, bajkovitom srednjovjekovnom gradiću na sjeveru Poljske. Trening je bio odlična prilika za promišljanje kako najbolje iskoristiti preostalo vrijeme EVS-a te prilika za susret i razmjenu mišljenja s drugim volonterima iz cijele Europe. Uz to ono sto se posebno moglo primijetiti jest da su volonteri ostavili trening s pozitivnim dojmovima i jasnijim idejama vezanima za njihovu budućnosti.

Do sljedećega puta srdačno vas pozdravljam.