Održali smo nacionalni seminar o globalnom obrazovanju

OPATIJA, 16. LISTOPAD 2017. – Prvi nacionalni seminar o globalnom obrazovanju namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima pod nazivom „Jedi lokalno, misli globalno“ okupio je 50 učitelja, nastavnika, profesora, stručnih suradnika, ali i nenastavno osoblje osnovnih i srednjih škola diljem Primorsko-goranske i Istarske županije te Grada Zagreba, prvenstveno uključenih u projekt EAThink2015, ali i svim onima koji su zainteresirani za provedbu aktivnosti globalnog obrazovanja s učenicima.

Jednodnevni seminar održan je u petak, 13. listopada 2017. godine u Opatiji (Grand hotel 4 opatijska cvijeta) u organizaciji Udruge Žmergo u sklopu EU projekta EAThink2015, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Seminar je otvorio gospodin Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika koji je ispred Grada Opatije pozdravio sudionike seminara.

Prisutni su imali prilike poslušati predavanja iskusnih stručnjaka u području obrazovnih politika i sveučilišnih profesora Bojane Ćulum i Marka Kovačića o obrazovnim politikama i globalnom obrazovanju kao paradigmi poučavanja kako bi osnažili i motivirali odgojno-obrazovne djelatnike za provedbu metoda i aktivnosti globalnog obrazovanja sa svojim učenicima.

Glavni fokus seminara bio je prostor za razmjenu primjera dobre prakse i iskustava EAThink učitelja u globalnom obrazovanju s ciljem objedinjavanja novih spoznaja u području globalnog obrazovanja, s posebnim naglaskom na ulogu hrane te odgoja globalnih građanina, građana koji “razumiju složeni svijet u kojem žive, u stanju su surađivati, zalagati se i djelovati u smjeru pozitivnih promjena” (UNESCO 2015), razumiju društvene, ekonomske, ekološke, kulturalne i političke sustave koristeći vještine kritičkog mišljenja te promiču pozitivne i održive interakcije čovjeka i njegova lokalnog i globalnog okruženja.

Predstavnici EAThink škola i onih koji su sudjelovanjem na seminaru to tek postali, imali su priliku povezati se, umrežavati se i inspirirati se predstavljenim primjerima aktivnosit globalnog obrazovanja – školskih vrtova, terenskih nastava na ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva, akcija učenika u lokalnoj zajednici, a predstavljen je nizi drugih alata i materijala za besplatno korištenje svim zainteresiranim učiteljima – aplikacije i igre za pametne telefone/tablete/računala, nastavne pripreme jedinica globalnog obrazovanja, blog za razmjenu informacija i iskustvava i brojni drugi.

Prisutnima je predstavljen i uručen priručnik globalnog obrazovanja za nastavnike Jedi lokalno, misli globalno, kao jednan od alata za rad s učenicima na globalnim izazovima, a kroz problematiku održivih prehrambenih sustava. Osim tiskanog primjerka, priručnik će uskoro biti dostupan za besplatno preuzimanje i na webu Udruge Žmergo i projekta EAThink2015.

Organiziranjem ovog seminara, Udruga Žmergo učinila je još jedan od iznimno važnih iskoraka kojim odgovara na potrebe suvremenog odgoja i obrazovanja koje ima zadaću pripremiti učenike na globalne izazove. Ovim seminarom, kao i izdavanjem priručnika Žmergo nastavlja doprinositi osnaživanju odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s učenicima i razvoju globalnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Više fotografija pronađite u albumu fotografija na Facebook stranici projekta.

Pratite provedbu projekta EAThink2015 i pronađite te koristite njegove brojne rezultate:  FACEBOOK / TWITTER /INSTAGRAM / WEB /BLOG

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.