Matteovo iskustvo u Poljskoj, vol.7

Pozdrav sima,

Moj sedmi mjesec EVS-a u Poljskoj se zaključio s velikom pobjedom Fundacije Eko Razvoja u kojoj volontiram.

Nakon tri godine intenzivnog rada, regionalni parlament u Wroclawu je izglasao novi zakon s kojim se u potpunosti zabranjuje korištenje peći na ugljen i drva. Naime, peći za grijanje su najveći uzročnik smoga i zagađenja zraka zbog kojeg u Wroclawu i okolici svake godine 3000 ljudi umire.

S novim zakonom, oko 40.000 kućanstva će biti primorano, u roku od 6 godina, promijeniti stare i ne-ekološke sisteme grijanja.

Naime, sada kreće druga bitka a to je za subvencije. Grad je pristao subvencionirati nove sisteme grijanja te razliku u rei jama za najugroženije jednom kada se pređe s ugljena na plin koji je skuplji, no još nije sigurno koliko će ta suma iznositi.

Cijela kampanja oko anti-smog rezolucije je trajala 3 godine. Bilo je potrebno izvršiti medicinska istraživanja da se ustanovi broj smrtnih slučajeva uslijed smoga te unajmiti inženjere radi izrade održivog plana za promjenu sistema grijanja.

Ja sam se uključio u zadnjoj fazi, od ljeta, s pisanjem članaka, gradinskim akcijama, skupljanjem peticijama i prosvjedima. Noć prije glasovanja smo prosvjedovali pred parlamentom, a na dan odluke, bilo su prisutni unutar parlamenta s velikim transparentima.

Nakon uspješnog glasovanja, dao sam izjavu za poljsku televiziju gdje sam objasnio važnost rezolucije i usporedio kvalitetu zraka sa situacijom u Hrvatskoj.

Sve u svemu, bio je ovo vrlo uspješan mjesec i drago mi je da sam bio dio tako jedne velike društvene promjene.

Do sljedećeg puta, srdačno Vas pozdravljam.