Učenici drugog i trećeg razreda Srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenici nisu se htjeli pomiriti s činjenicom da u svojoj školskoj kuhinji moraju koristiti kupovno začinsko bilje i time stvarati dodatne troškove i otpad s njegovom jednokratnom upotrebom. Činjenica da u okolišu škole nema prostora za osnivanje mediteranskog vrta nije ih pokolebala, već su se uz podršku njihove profesorice i naše Udruge okrenuli kreativnim rješenjima i u jednoj od svojih učionica osmislili i izradili “pokretni” multifunkcionalni vrt začinskog i ljekovitog bilja s velikim poduzetničkim potencijalom s kojim imaju ambiciozne planove.
Osim uzgoja začinskog i ljekovitog bilja za potrebe školske kuhinje, učenici planiraju u svom učioničkom vrtu sljedeće školske godine uzgajati i klice. Osim učenja i usvajanja novih vještina ekološke proizvodnje hrane i bilja na malim prostorima, njihov vrt će svakako doprinijeti razvoju novih proizvoda u sklopu učeničke zadruge koji će, osim u svojoj kuhinji, moći plasirati i na tržište te nastaviti stjecati nove poduzetničke kompetencije.
Sa zanimanjem ćemo pratiti njihove nove poduzetničke korake i izvještavati vas o istima. Svakako nas nastavite pratiti!
Aktivnost učenička akcije provedena je u sklopu Žmergovog projekta Tanjur pun dobrote financiranog sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekte udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. te uz financijski podršku Primorsko-goranske županije za provedbu programa /projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini.