Igrama od otpada najmlađi Opatijci najavljuju Zelenu čistku 15.9.2018.

Najmlađi Opatijci i europski mladi volonteri igrama od otpada najavljuju Zelenu čistku – globalnu akciju čišćenja divljih odlagališta  otpada 15. 9.2018. u društvu 150 zemalja diljem svijeta

Opatija, 30. kolovoza 2018. – Uspješna dugogodišnja suradnja Udruge Žmergo i Društva “Naša djeca” Opatija svako ljeto obojena je zabavnim i edukativnim aktivnostima za djecu, naročito u sklopu ljetnih aktivnosti u opatijskom DND-u.

Aktivnosti osmišljavaju, pripremaju i provode Žmergovi mladi međunarodni volonteri koji u Opatiji borave i sudjeluju u životu zajednice u sklopu Europske volonterske službe na projektima Udruge Žmergo vezanim uz održive životne stilove i razne okolišne teme. Riječ je o projektima “European friends for green trends” i “Sustainability in environmental activism on cultural topics” financiranih od strane Europske komisije u okviru programa Erasmus+.

Dana 28.08.2018., Žmergovi su volonteri proveli prekrasno poslijepodne s djecom igrajući s njima interaktivne igre izrađene od raznih kategorija otpadnog materijala. Uz zabavu, djeca su ujedno naučila puno o otpadu, štetnom utjecaju na okoliš, pravilnom odvajanju i zbrinjavanju, njegovoj ponovnoj upotrebi te kako na različite načine u svakodnevnom životu iskoristiti njegov potencijal. Najviše oduševljenja među mališanima izazvalo je dugačko „uže za preskakanje“ napravljeno od iskorištenih plastičnih vrećica.

Ljetna igraonica igara od otpada s najmanjima idealna je najava za najveću nacionalnu okolišnu volontersku akciju u Hrvatskoj. Riječ je o Zelenoj čistki koja će se ove godine iznimno održati 15. rujna 2018. godine kada će se Hrvatska pridružiti 150 zemalja cijelog svijeta koje će na isti dan s građanima volonterima čistiti divlja odlagališta otpada diljem svojih zemalja.

Sljedeći primjer naših najmanjih koji uvijek rado sudjeluju u eko akcijama, pozivamo sve građane da se priključe akciji u svojim lokalnim zajednicama i budu pozitivna promjena koju žele vidjeti i živjeti u čistom okolišu. Sve informacije o akcijama čišćenja kao i prijave za sudjelovanje dostupne su na web stranici Zelene čistke http://www.zelena-cistka.org.

 

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.