Festival sportske rekreacije na Platku

Na Platku je prošlog vikenda održana posljednja u nizu manifestacija „Ljeta na Platku“ pod nazivom „Summer Sport Games“. Pokrovitelj događaja je Primorsko-goranska županija, a organizator Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ PGŽ u suradnji s Goranskim sportskim centrom. Festival je bio namijenjen za svu populaciju ali s naglaskom na obitelji, da jedan dan provedu kvalitetno u prirodi.

“Summer Sport Games” obuhvatio je brojne sportske aktivnosti od nordijskog hodanja i pješačenja, biciklizma, utrka automobila, radionica yoge, pilatesa, pa sve do organizacije masovnog vježbanja za građanstvo na kojem je magistar kineziologije Mario Mlinarić prezentirao aerobno vježbanje za sve sudionike.

Od popratnih aktivnosti posjetitelji su imali prilike okušati se u obiteljskom jahanju konja te terapijskom jahanju namijenjenom osobama s invaliditetom, ali i streličarstvu i poligonu spretnosti. Festival je okupio velik broj ljudi svih dobnih skupina te još jednom potvrdio da su sport i rekreacija važni čimbenici zdravog života.

Udruga Žmergo predstavila je “Smoothie Bike” – posebno dizajniranu biciklu s električnim generatorom uz pomoću koje se pedaliranjem stvara električna energija, a koja je izrađena u 2018. godini uz podršku Primorsko-goranske županije kroz projekt Održivost u praksi.

Podijelili smo ukusne i zdrave napitke te informirali građane i prolaznike o zdravim namirnicama i ekološki zasnovanoj prehrani. Mnogi su se posjetioci, a pogotovo djeca (što nas posebno veseli), okušali u pedaliranju na Smoothie bikeu te su nam tako pomogli stvoriti energiju potrebnu za stvaranje napitaka. Magistar kineziologije Mario Mlinarić pohvalio je našu smoothie biciklu te se okušao i sam u pedaliranju. Osim Smoothie bike-a, organizirali smo i Eko utrku romobilima u kojoj su sudjelovala djeca, a koja je osim natjecateljskog imala i edukativni karakter jer su djeca učila kako pravilno odvajati otpad.

Cilj manifestacije “Summer Sport Games” bio je pobuditi svijesti o zdravom načinu života te potaknuti što veći broj posjetitelja, od predškolske dobi do umirovljenika i osoba s invaliditetom, na bavljenje sportskom rekreacijom, cilj za koji možemo slobodno reći da je ostvaren.

Sve u svemu, jedno zanimljivo prijepodne proteklo u druženju, rekreaciji, razmjeni znanja i zabavi obilježilo je i prekrasno vrijeme koje je pomoglo u činjenici da će nam ova manifestacija ostati u divnom sjećanju.