Facebook radionica u Klubu 60+ Opatija

U sklopu opatijske inicijative programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, 16. listopada, tijekom prijepodnevnih sati, održali smo radionicu o osnovama korištenja Facebook društvene mreže u Klubu 60+ Opatija. Cilj održavanja radionice bio je osnaživanje 3. generacije u 21. stoljeću, upoznavajući ih s osnovama korištenja najpopularnije društvene mreže na svijetu.

U Klubu 60+ su se okupile starije građanke Opatije, uglavnom članice Kluba 60+ koje već koriste Facebook, ali su htjele unaprijediti svoje znanje o korištenju ove društvene mreže. Radionicu je održao naš Žmergovac Ivan Saftić, inače magistar informatike i filozofije od 9 do 11:30, a osim Facebook osnova (prijava, uređivanje profila, zid, tekstualne objave, objavljivanje slika, dijeljenje i označavanje) bilo je dosta pitanja i o WhatsApp te Messenger aplikaciji.

Neke polaznice jučerašnje radionice odlučile su podijeliti s nama informacije o svom korištenju Facebook mreže. Tako nam je Biserka Kinkela rekla da Facebook koristi gotovo 3 godine, dnevno po sat i pol do dva, dok je na internetu aktivna već 6 godina. Na Facebook ju je nagovorio unuk, a koristi ga najviše za gledanje slika, slanje rođendanskih čestitka, komunikaciju s unukom te za ubijanje dosade. Na Facebooku ima 107 prijatelja, a koristi ga na svom prijenosnom računalu. S druge strane, Nada Rubeša Facebook ima već 7-8 godina i u zadnje vrijeme ga koristi jako puno, najviše za komunikaciju s prijateljicama i prijateljima koji nisu u Opatiji, ali i poslovno, za iznajmljivanje apartmana. Facebook koristi isključivo na svom pametnom telefonu, a u zadnje vrijeme ju najviše interesira aplikacija WhatsApp. Ima 256 prijatelja na Facebook mreži. Anita Spinčić je ‘na fejsu’ jedno 3-4 godine i u zadnje vrijeme ga koristi svaki dan, ujutro za čitanje novosti i navečer prije spavanja, dok preko dana nije aktivna na ‘fejsu’. Početnu Facebook vještinu prenijela joj je žena od unuka, a za radionicu se odlučila jer tu vještinu želi unaprijediti. Ima 96 prijatelja na Facebooku i nikada ne dodaje nepoznate osobe.

Drugi dio radionice korištenja Facebook društvene mreže na rasporedu je u ponedjeljak 22. listopada od 9 do 11:30 u prostorijama Kluba 60+. Radionice su besplatne, a za sudjelovanje na sljedećoj radionici Facebooka potrebno je predznanje u korištenju računala i interneta. Prijaviti se možete osobno u Klubu 60+ u Opatiji ili telefonom na 091 767 2057. Naučite i vi kako koristiti Facebook, kako komunicirati sa svojim prijateljima ili rodbinom preko Facebooka, kako objavljivati fotografije, čestitke, pisati poruke i kako zaštiti svoju privatnost na Facebooku.

U sklopu opatijske inicijative programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, ova edukacija je usmjerena jačanju međugeneracijske solidarnosti i osnaživanju lokalne zajednice. Financirana od strane Grada Opatije ova aktivnost, kao i radionica “Kako gledati izložbu” koja će se održati 25. listopada te radionica o kulturnom menadžmentu, koja nam slijedi u studenom, usmjerene su na značajnije uključivanje sugrađana u kulturna događanja, njihovu provedbu te promociju.