Najava edukacije/radionice “Kulturni menadžment”

U sklopu opatijske inicijative programskog pravca 27 susjedstava u okviru „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, Udruga Žmergo organizira edukaciju\radionicu “Kulturni menadžment” koja će se održati u četvrtak 15. studenog 2018., od 18 do 20:30 sati u Villi Antonio u Opatiji.

Cilj održavanja ove edukacije\radionice je osnažiti kapacitete u lokalnoj zajednici za rad u području kulture i umjetnosti.

Edukaciju\radionicu o kulturnom menadžmentu će voditi Ernie Gigante Dešković – opatijski književnik i kulturolog, organizator brojnih glazbenih, scenskih, kazališnih i ostalih kulturnih manifestacija. Od 2017. godine ravnatelj ustanove Festival Opatija koja upravlja Ljetnom pozornicom i Centrom Gervais u Opatiji.

ZAŠTO KULTURNI MENADŽMENT

Kulturni menadžment je profesija koja pokreće kreativnu industriju, a to je jedan od trenutno najdinamičnijih sektora gospodarstva Europske unije.

PROGRAM

Program ove edukacije uključuje suvremene i inovativne načine učenja.

(A) Sastoji se od teorijskog i radioničkog dijela

  • teorija (20-30 min)

  • interaktivna radionica kako organizirati manifestaciju (2 x 45 min)

  • predstavljanje rezultata grupa i završna razmatranja (15 min)

(B) Osposobljava vas za:

  • snalaženje u realnim profesionalnim situacijama u različitim područjima i djelatnostima kulturne i umjetničke produkcije

  • donošenje odluka u operativnim procesima suvremenoga menadžmenta

  • rješavanje problema u svim oblicima i modelima organiziranja djelatnosti kulturne produkcije (institucionalnim i izvaninstitucionalnim)

  • razvija vašu sposobnost analitičkog, kritičkog i kreativnog razmišljanja

  • efektivnim načinom upravljanja ljudskim, materijalnim i financijskim resursima te razvijanje menadžerskih vještina za specifično područje kulture i umjetnosti

Osobine dobrog menadžera u kulturi

Kulturni i kreativni sektori su iznimno atraktivni za mlade ljude. Kako je spektar djelovanja kulturnog menadžera širok, on mora biti komunikativan, otvoren, mora imati sposobnost brzog zaključivanja i donošenja odluka. Treba poznavati teme antropologije i folklora, a istovremeno i ekonomije. Menadžer u kulturi se, unatoč toj tituli, razlikuje od klasičnih menadžera na koje smo navikli. Nije odijelo to što ga čini stručnjakom već znanje, osjećaj i ljubav prema kulturi i kulturnoj baštini.

*Radionica “Kulturni menadžment” je besplatna i otvorena za sve građane Opatije te njene posjetitelje, a održava se u sklopu opatijske inicijative programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“. Ova edukacija usmjerena je na značajnije uključivanje sugrađana u kulturna događanja te osnaživanje građana za procese donošenja lokalnih politika, kao što je strategija za kulturu i razvoj kreativne industrije, a financirana je od strane Grada Opatije.