Održana radionica “Kako gledati izložbu?”

U sklopu opatijske inicijative programskog pravca 27 susjedstava u okviru „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ Udruga Žmergo je 25. listopada, tijekom prijepodnevnih sati, održala radionicu “Kako gledati izložbu?” u Klubu 60+ Opatija. Cilj održavanja radionice bio je osnaživanje 3. generacije u 21. stoljeću, upoznavajući ih s vještinom gledanja izložbe.

U Klubu 60+ su se okupile pretežito starije građanke Opatije, uglavnom članice Kluba 60+, a radionicu je vodila opatijska umjetnica Melita Sorola Staničić koja je prisutnima objasnila kako je vještina gledanja izložbe važna kako bi se dobio potpuni doživljaj i kako bi se izložba što bolje razumjela, i to na primjeru postojeće izložbe likovnih radova u Klubu 60+.

Članice likovne sekcije Kluba 60+ Opatija već duži niz godina periodično postavljaju svoje slike na zid prostorija. Sadašnja izložba je postavljena još u ljetnom periodu, a tema je bila “Balatonfured”. U travnju su članovi Kluba 60+ Opatija imali izlet u Mađarsku i posjetili jezero i okolicu Balatona. Prema fotografijama koje su napravili na izletu, članice su slikale akrilom na platnu i akvarelom na papiru motive koji su ih najviše impresionirali. To su kuhanje kotlića u prirodi, patke koje slobodno šeću po parku i uz jezero, park, arhitektura starog gradića Tihany itd.

Radionica “Kako gledati izložbu” je bila besplatna i otvorena za sve građane Opatije te njene posjetitelje, a održala se u sklopu opatijske inicijative programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“. Ova edukacija, kao i radionica o kulturnom menadžmentu koja nam slijedi u studenom, usmjerene su na značajnije uključivanje sugrađana u kulturna događanja te osnaživanje građana za procese donošenja lokalnih politika, kao što je strategija za kulturu i razvoj kreativne industrije, a financirane su od strane Grada Opatije.