Studijski posjet učenika ŠPUR-a Zero Waste trgovini Špajza

Učenici 4. razreda Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci posjetili su 3. listopada 2018. zero waste trgovinu “Špajza” kako bi saznali više o jednom od oblika održivog poslovanja. Vlasnice i voditeljice trgovine Ana i Dina opisale su detaljnu proceduru od ideje, preko startup inkubacije do otvaranja i vođenja trgovine, ali i cijelu filozofiju života bez otpada te poticanja lokalne ekonomije i lokalnih proizvođača čije proizvode prodaju.

Učenici su imali prilike probati neke od proizvoda koje se nude u trgovini, a uz razgled razgovarali smo o načinima i prijedlozima poboljšanja pojedinih pakiranja ili elemenata za izlaganje proizvoda. S obzirom da se učenici 4.b razreda obrazuju u sferi kiparskog i industrijskog dizajna vrlo blisko im je bilo razmišljanje o proizvodima lokalne proizvodnje, osmišljavanju što lakše izradive i biorazgradive ambalaže te o sustavima elemenata za odlaganje proizvoda kao i o unutarnjem uređenju cijelog prostora.

Dio predavanja posvećen je osnivanju vlastite firme ili obrta te važnosti i bogatstvu koje mali poduzetnici donose našoj ekonomiji ali i poticanju konzumiranja zdrave hrane, smanjenje otpada i samoodrživost.

Više fotografija pronađite u Facebook albumu ovdje.

 

Studijski posjet realizirao se u sklopu projekta Tanjur pun dobrote koji provodi Udruga Žmergo uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije za provedbu programa /projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini.

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.