Održan drugi jesenski Ekološki sajam Opatija

Ekološki sajam Opatija je protekle subote, 10. studenog 2018., predstavio najbolje proizvode lokalnih i regionalnih OPG-ova i pritom oduševio posjetitelje. Drugi ovogodišnji jesenski Ekološki sajam Opatija okupio je mnogo posjetitelja koji su, od 8 do 13 sati ispred opatijske tržnice – Mrkata, imali priliku napuniti svoje “eko košarice” ukusnim, zdravim i zaista korisnim proizvodima i to tijekom oblačnog, ali lijepog subotnjeg jutra.

Ukupno 14 izlagača se, uz Gradsko društvo Crvenog križa Opatije, predstavilo na sajmu, a ponuđeno je pregršt eko namirnica i proizvoda. Atmosfera je na Mrkate zaista bila prekrasna, uz veliki protok posjetitelja koji su već tradicionalno imali prilike kušati i kupiti razne zanimljive ekološki certificirane proizvode. Primjerice, Opatijke, Opatijci te turisti i gosti Opatije mogli su se opremiti svježim voćem i povrće, sokovima, rakijama, proizvodima od konoplje, raznim uljima, džemovima, sirevima te suhomesnatim proizvodima. 

Na sajmu smo se tradicionalno predstavili i mi – Udruga Žmergo, organizatori sajma koji se već 9 godina održava ispred opatijskog Mrkata, a osim organizacije sajma proveli smo i anketu o održivom razvoju Grada Opatije, u kojoj smo ispitali građane o njihovim “zelenim” navikama, informiranosti o konceptu “nula otpada” (engl. zero waste), volontiranju te o aktivnom sudjelovanju u životu zajednice. 50 građana je ispunilo anketu a podatke ćemo iskoristiti u svrhu analize svjesnosti građana o otpadu, volontiranju i aktivnom sudjelovanju u zajednici te osmišljavanju čim boljih projekta i prijedloga Gradu na temelju potreba građana.

Sljedeći Ekološki sajam Opatija na redu je u prosincu, u sklopu opatijskog Adventa na Mrkate. Ekološki sajam Opatija je dio projekta Žmergov ekološki centar koji se i ove godine provodi uz financijsku podršku Grada Opatije.