Mladi su za vas izradili zero waste fanzin sa savjetima – poslušajte ih!

Vrijedni tim učenika Prve riječke hrvatske gimnazije iz Rijeke zadao si je puno posla kako bi proveli svoju učeničku akciju “Ono si što jedeš” onako kako su je i zamislili.

Da dobar fanzin, iako na oko i tisak jednostavne forme, nije lako izraditi, dokazali su studioznim pristupom koji je zahtjevao sljedeće korake:

  • obilazak trgovina s orgnskom, ekološki proizveenom hranom u Rijeci i okolici i intervjui s prodavačicama/ima, vlasnicama/ima
  • istraživački rad vezan uz zero waste pokret u Hrvatskoj i svijetu
  • istraživački rad vezan uz učeničku prehranu/marendu učenika PRHG (osmišljavanje upitnika i njegovo provođenje među učenicima škole)
  • pisanje tekstova za školski list Kult na temu hrane i hranjenja
  • stvaranje zero waste fanzina
  • obilježavanje Tjedna globalnog obrazovanja – zrada plakata na izabranu temu iz fanzina
  • projekcija PPT prezentacije o Tjednu globalnog obrazovanja i fanzinu u hodniku škole za sve učenike
  • predstavljanje i dijeljenje fanzina u dućanima ekološke hrane
  •  dogovor i organizacija eko domjenka u suradnji s eko dućanima ostvarenoj u sklopu studijskog posjeta učenika, a u sklopu završnice Književnog festivala “Rijeka riječi” na kojem je predstavljen školski list Kult u Art kinu  uz koji je dijeljen fanzin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čak 500 sudionika festivala i svi oni koji su kupili Kult imali su prilike dobiti i vidjeti fanzin što predstavlja veliki utjecaj mladih uključenih u ovu akciju i sami projekt čime nformiraju, potiču i motiviraju svoje vršnjake, njihve obitelji, ali i sve građane svoje uže i šire zajednice da usvoje svakodnevne navike kojima stvaraju što manje otpada.

Za sve one koji ne mogu doći do svog primjerka fanzina, omogućili smo vam da ga skeniranog uvijek možete “prolistati” u online formi na sljedećoj poveznici:

ZERO WASTE FANZIN_Tanjur pun dobrote 2018_ZMERGO_PRHG

Nema razloga da ne poslušate ove mlade, osviještene i odgovorne ljude i krenete već danas!

Školska akcija “Ono si što jedeš” učenika Prve riječke hrvatske gimazije provedena je u sklopu projekta Tanjur pun dobrote uz financijsku podršku Primorsko-goranske županijeza provedbu programa /projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini.

 

About Diana Kovačić

Diana Kovačić diplomirana je učiteljica s 10-ogodišnjim iskustvom rada u formalnom i neformalnom obrazovanju djece, mladih kao i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. U Žmergu volontira od tinejđerskih dana, a sredinom 2015. volonterski rad zamjenjuje profesionalnim kao voditeljica edukativnih programa te na EU projektu uvođenja globalnog obrazovanja. Paralelno radi kao trenerica i facilitatorica na međunarodnim edukativnim događanjima u području rada s mladima, informiranja, mobilnosti i politika za mlade.