Održana večer kreativaca u Centru Gervais u sklopu programa OKiZA

Prva večer kreativaca održana je 13. prosinca 2018. u sklopu natječaja OKiZA, novog kulturnog programa Opatije, koji pruža platformu za promoviranje ideja orijentiranih na kulturne sadržaje, održivi razvoj i turizam ili “zero waste” koncept naročito mladim stvarateljima, ali i poduzetnicima.

Zaprimljene prijave je u prvom krugu ocijenio tročlani žiri u sastavu umjetnica Lada Sega, Sara Sušanj iz Savjeta mladih Grada Opatija i Helena Traub iz Udruge Žmergo. Tijekom večeri kreativaca u Centru Gervais program je vodila Diana Kovačić, a najboljih 10 ideja iz užeg izbora predstavljene su publici kroz kratku interaktivnu prezentaciju uz ležerne intervjue/razgovore s mladim kreativcima na reuse dnevnom boravku postavljenom na pozornici.

Podrška iz publike dala je svoj čar samoj večeri, a glasovanje putem online alata zapalilo je cijelu dvoranu. Nagradu publike osvojila je mlada opatijska umjetnica Nika Laginja s projektom “Čistači”, koji uključuje stvaranje podvodnih skulptura od spužvi koje ujedno i čiste naše plavo more.

Pobjednice natječaja OKiZA 2018. su odlukom žirija mlade kreativke Andrea Štok i Valnea Vinger sa svojim projektom “SMOGI – kulturna info vrećica s misijom”. Djevojke će izraditi skulpture napravljene od reteks materijala, ugodne oku, ali i korisne jer vrše funkciju vrećica za odvojeno prikupljanje otpada, koje će postaviti na pet punktova u gradu Opatiji do 30. lipnja 2019. godine. Uz novčanu potporu u iznosu od 5000,00 kn (bruto) Andrea i Valnea će već u 2019. moći ostvariti svoju ideju i doprinijeti pozitivnim kulturnim promjenama s predznakom održivog razvoja u Opatiji.

Nagradu, eko sustav, koju je izradila još jedna mlada kreativka Nika Zubović, je uručila Branka Cvjetičanin, voditeljica programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta „Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture“.

Veseli što su uz bok renomiranim umjetnicima sudjelovali mnogi mladi kreativci s interesantnim rješenjima koje mogu doprinijeti pozitivnim kulturnim promjenama. Ugodno druženje s umjetnicima uz Zero Waste domjenak i nastup mladog opatijskog muzičara – Jena the Man-a potaklo je razgovore o važnosti uključivanja sugrađana u kulturna događanja te kreiranje sadržaja za kulturu i razvoj kreativne industrije.

Program sufinanciran od strane Grada Opatije već sljedeće godine prerasta u međunarodni natječaj koji će privući nove ljude i nove ideje te pokrenuti zelene opatijske kulturne valove.