Udruga Žmergo na Sajmu volonterstva

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volonterstva, u srijedu 5. prosinca 2018., u Kulturnom domu Zora u Opatiji, održan je Sajam volonterstva. Na sajmu je uz organizatore, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija i Udrugu za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, sudjelovala i Udruga Žmergo te druge udruge s područja grada Opatije, kao što su Društvo “Naša djeca” Opatija i Udruga osoba s invaliditetom Opatija.

Cilj ovog događaja bio je poticanje interesa za volonterski rad te upoznavanje mladih s radom opatijskih udruga i mogućnošću sudjelovanja u njihovim programima. Sajam su posjetili mladi Opatijci, učenici Hotelijersko – turističke škole, Gimnazije Eugena Kumičića i OŠ Rikarda Katalinića Jeretov. Uz prezentacije rada udruga, održano je i predavanje dr. sc. Sanje Bradić iz Gimnazije Eugen Kumičić pod nazivom “Volonterizam i predrasude”.

S obzirom na to da Udruga Žmergo ima vrlo jak volonterski program, njeni su predstavnici, Ivan i Nika, kroz kratku prezentaciju posjetiteljima pojasnili kako volontiranje u Udruzi doprinosi razvoju društva, ali i kako svaki pojedinac koji se njime bavi ima priliku steći nova znanja, zanimljiva poznanstva te se pritom dobro zabaviti. Volonterski rad koji potiče mlade na aktivno uključivanje u rješavanje problema lokalne zajednice predstavljen je kroz dvije teme – Zelena čistka, kao najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj te volontiranje mladih s područja čitave Europe u Hrvatskoj putem Erasmus+ programa. Ivanova je prezentacija popraćena je velikim pljeskom, a zabavni dio programa upotpunila je Nika izvedbom  poznatih pjesama na akustičnoj gitari.