Udruga Žmergo u borbi protiv plastičnih vrećica

Žmergo obilježio Međunarodni dan protiv plastičnih vrećica svojom poznatom i u zajednici vrlo posjećenom akcijom zamjene plastičnih za platnenu vrećicu

Opatija, 21. prosinca 2018. – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica, Udruga Žmergo je u srijedu, 19. prosinca 2018. godine, na Mrkatu ispred opatijske tržnice, obilježila ovaj važan ekološki datum. Na okićenom Mrkatu, u adventskom raspoloženju, Žmergov je veseli eko kutak ponovno plijenio pažnju među znatiželjnim građanima i prolaznicima. Svi zainteresirani mogli su, u zamjenu za 20 iskorištenih plastičnih vrećica, na poklon dobiti jednu praktičnu i ekološki prihvatljivu platnenu vrećicu s porukom – “Ne trebam plastičnu vrećicu!”. Ta naizgled mala gesta zapravo je veliki korak prema čišćoj Opatiji i zelenijoj budućnosti našeg kraja.

Uz bambusov bor „okićen korištenim plastičnim vrećicama“ nalazio se eko info pult, gdje su zainteresirani prolaznici mogli saznati dodatne informacije o gorućem problemu suvišne plastike, simbolično „ukrasiti bor“ šarenim kuglicama od iskorištenih vrećica, a vrijedni su Opatijci vrlo ozbiljno shvatili svoj zadatak, čitavo jutro donosili vrećice iz svojih domaćinstava i mijenjali ih za platnenu alternativu. Od 10 do 13 sati prikupljeno je više od 2000 plastičnih vrećica, a članovi Udruge ovom prilikom zahvaljuju svim ekološki osviještenim građanima na sudjelovanju i podržavanju inicijative i ove godine. Prikupljene će se plastične vrećice iskoristiti u edukativne svrhe i to kroz ponovnu upotrebu istih za izradu novih predmeta, čime dobivaju potpuno novu, u ovom slučaju pozitivnu namjenu. Edukacijom najmlađih o ponovnoj upotrebi plastike i jednostavnim savjetima kako ih izbjegavati i time smanjiti stvaranje plastičnog otpada važan je korak prema čistijoj budućnosti.

Podsjetimo, ova je akcija provedena uz financijsku potporu Grada Opatije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica, a s ciljem da građane potakne na razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju plastične vrećice imaju na okoliš i kako je važno mijenjati svoje svakodnevne navike u one održive.